Започването на връзка с по-млад партньор при жените над 40 г. може да повиши не само самочувствието, но и шансовете за забременяване.

Според лекарите, ако една жена стигне 40-те и иска да има бебе, трябва да си търси по-млад татко. Проучването доказва, че шансовете за забременяване след 40-те с мъж на средно 43 години се сриват.

Канадски изследователи смятат, че проблемът е в мъжете, чието качество на сперматозоиди намалява с възрастта. В експеримента участвали 631 жени на възраст между 40 и 46 години, които се опитали да забременеят с ин витро. Техните партньори били на възраст между 25 и 73 години, които били разделени на две групи – такива, които успели да направят бебета и такива, чиито опит бил неуспешен. Резултатите показват, че средната възраст на мъжете, които успешно оплодили яйцеклетка е 43,5 г. "По-младите яйцеклетки могат да поправят всички дефекти на генетичния материал на мъжа, дори, ако той е възрастен. Но при по-зряла жена, забременяването с мъж над 40 години не е лесна задача", обясни д-р Дахан Уелс от Оксфордския университет.

Докторите съветват още жените над 35 години, които искат да имат деца да увеличат приема на млечни продукти до три пъти на ден. Това повишава вероятността от зачеване с 21%, показва изследване на лекари от Бостън, според които млякото може да повлияе добре на плодовитостта.