Бясът е много по-смъртоносен от еболата и убива в 100% от случаите, ако остане нелекуван. На второ място по смъртносност е вирусът ХИВ, ако пациентът не е лекуван, и едва на трето място е еболата, показва медицинската статистика, цитирана от британския в. “Гардиън”.

Разликата между бяса и еболата обаче е, че за него има ваксина и лечението е успешно, ако започне навреме. По отношение на заразността на първо място е туберкулозата. Следва СПИН, еболата е на трето място, а на четвърто е бясът, коментира “Гардиън”.

Американецът Ашока Мукпо, помощник-оператор в телевизионния канал Ен Би Си, който се зарази с ебола в Либерия, е излекуван от вируса, предадоха информационните агенции. Журналистът бе настанен в болница на 6 октомври, след като се зарази в Западна Африка. Той бил подложен на терапия с експерименталния медикамент Brincidofovir.

В същото време пътник от Либерия, пристигнал в щата Ню Джърси, бе приет в болница поради подозрения, че може да е заразен с ебола, предаде Ройтерс. Мъжът летял от Либерия за Брюксел, преди да хване междинен полет за Нюарк. Той бил с температура, съобщи Ен Би Си.

Високопоставен служител на Червения кръст прогнозира вчера, че епидемията от ебола може да бъде овладяна до 4-6 месеца, съобщи АП. Тази времева рамка била възможна, ако се постигнат добра изолация, добро лечение на потвърдените случаи и безопасно погребване на починалите от вируса.