Предстоящото захлаждане, което се очаква от тази вечер, няма да доведе до пускане на парното в Русе, съобщиха вчера от „Топлофикация Русе“. Дружеството е готово за началото на отоплителния сезон, но прогнозите на метеоролозите не дават основание за толкова кратко време да се пуска системата, заяви изпълнителният директор Георги Недев. Очакванията са застудяването да трае кратко и след това температурите да са над приетите за критични за нормалното обитаване на жилища, офиси, социални и административни учреждения.
Според наредбите, за да се даде старт на новия отоплителен сезон, е необходимо три дни поред температурите да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване. Ако някои абонати искат въпреки това да им се пусне парното, те трябва да подадат заявление в Центъра за работа с клиенти на ул. „Боримечка“ 43, което да е придружено с решение на общото събрание. Това се отнася за клиентите, присъединени към индивидуални абонатни станции. За присъединените към групови абонатни станции отоплението ще бъде пуснато след изпълнение на горепосочените условия, уточниха от „Топлофикация Русе“.
През последните 7 дни средноденонощната температура е 17 градуса, измерена в 11 контролни точки на територията на Русе, а трайно захлаждане се очаква чак след 1 ноември.
Дружеството напомни, че в началните дни на пускане на отоплението вентилите на радиаторите трябва да бъдат максимално отворени, за да може системата да заработи оптимално.
„Топлофикация Русе“ е обезпечена с горива чрез сключени договори за доставка на въглища за предстоящия есенно-зимен период. Дружеството разполага и с необходимото количество спомагателно гориво - мазут. Централата има още едно важно преимущество - при необходимост тя може да работи не само с въглища, но и с природен газ като основно гориво. Това гарантира непрекъснатост на производството при извънредни обстоятелства и затруднения както при доставките на твърдо гориво /например при продължително заледяване на река Дунав/ или при газова криза.
Предварителните разчети на „Топлофикация Русе“ са направени така, че цената на парното през отоплителния период до началото на юли 2015 г. да не се променят. В същото време занижените цени, които ДКЕВР определи миналата година за изкупуване на топлинната и електроенергията, създават сериозни трудности на компанията, които се преодоляват, макар и трудно и няма да са за сметка на русенци, заяви Георги Недев.