Русенската фирма „МБМ Металуърк“ планира закупуване на ново оборудване на стойност 1,5 милиона евро. За тази цел се очаква отварянето на новия програмен период, за да се използват възможностите за финансиране по оперативните програми. Това стана ясно по време на вчерашното посещение на кмета Пламен Стоилов в завода на компанията в местността Слатина. Градоначалникът бе придружен от зам.-кметовете Даниела Шилкова и Страхил Карапчански. Те посетиха италианските инвеститори по покана на Мария Луиза Мерони, съдружник и пълномощен управител на Meroni F.lli Srl, фирма с 50 години присъствие в металургичния сектор. От 2005 тя присъства на българския пазар и е собственик на „МБМ Металуърк“.
Компанията, която е производител на части за големи скутери, асансьори, селскостопанска техника, авто и мото части, инструментална екипировка и др., си партнира с клиенти като Piaggio, Aprilia, Ducati, Moto Guzzi, Yamaha, Kone, Viking и други. „Работим предимно за износ в Европа. Гоним качество, а не количество, макар че от завода излиза всяка седмица по 25 тона готова продукция“, каза Мария Луиза Мерони. На срещата присъства и управителят на „МБМ Металуърк“ Адриано Орланди, който показа на кмета и неговия екип пресите и оборудването на високо технологично ниво и административната част на сградата.
От 22 работници през 2007 г., сега във фирмата се трудят 47 души. В момента се обучават и 5 млади инженери. 
Кметът Пламен Стоилов увери домакините си, че политиката на Общината е да помага на бизнеса и тя ще продължи да го прави и занапред. В края на визитата си градоначалникът подари на г-жа Мерони картина с изглед от Паметника на Свободата.