Три дена, след като бяха заловени да пресичат нелегално Дунав мост, 21 от хванатите сирийци се изправиха пред състав на Русенския районен съд и получиха присъдите си. Както „Утро“ писа, в събота около 16.30 часа на граничния пункт бяха засечени 30 сирийци и 3 иракчани, скрити в ремарке на турски камион, тръгнал да превозва части за лентови транспортьори за Финландия. Камионът бил спрян от граничните полицаи и проверен с газ-анализатор. Заради високите стойности на въглероден двуокис те се усъмнили, че вътре има хора, както се оказало накрая.
Вчера 21 от мъжете от Сирия, които имат документи, се признаха за виновни и се споразумяха с прокуратурата за наказанията си. Сред тях обаче не беше турският шофьор, който най-вероятно е част от каналджийската схема. Нелегалните емигранти ще трябва да изтърпят 4 месеца условно с 3 години изпитателен срок, както и да платят по 150 лева глоба. Наказанията имат сила на присъди и са окончателни.
Сирийците за пореден път препълниха една от съдебните зали. Те бяха докарани от 3 полицейски автомобила и 1 микробус. Основна част от групата бежанци отново бяха млади хора на около 20-30-годишна възраст. Най-възрастният сириец, на 42 години, видимо не се чувстваше добре, кашляше и на моменти не можеше да си поеме въздух. Оказа се, че по-рано през деня той е бил прегледан от Спешна помощ и се очаква да постъпи за лечение в болница. Единственият непълнолетен в групата - 17-годишен тийнейджър, бе наказан с обществено порицание.
Нелегалните емигранти получиха обратно документите си за самоличност и още снощи би трябвало да са конвоирани до някои от центровете за бежанци в страната. Останалите емигранти от засечената в събота група все още не са с изяснена самоличност и затова ще получат наказанията си по-късно.
Рекордът за най-голяма група заловени нелегални емигранти държат хванатите на 3 октомври 53 души от сирийски и иракски произход. Рекорд постави и съдебният процес, в който по-голямата част бяха осъдени - два дена след задържането им 48 от тях, между които двама каналджии, накуп влязоха в съда и получиха наказания. Те се признаха за виновни и се споразумяха на 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 300 лева. Каналджиите от Турция пък ще лежат 2 години в затвора и ще платят 1000 лева.
Заради все по-честите случаи на залавяне на големи групи нелегални емигранти от пролетта насам се заговори за необходимостта от разкриване на бежански лагер в Русе, тъй като арестът се пръска по шевовете.