Работници от софийска фирма удариха „първа копка“ по възстановяване на сградата на Гребната база до езерото в Николово. Дългоочакваният ремонт стана възможен, след като кабинетът на Пламен Орешарски одобри подаден пред министерството на спорта проект. Активно лоби за осъществяване на програмата оказа и общинското ръководство на Русе.
Първоначално проектът трябваше да е на стойност над 400 000 лева. После ведомството на бившия вече спортен министър проф. Мариана Георгиева намали сумата докъм 360 000, а сега, както подразбра „Утро“, са отпуснати около 180 000 лева.
Докъде и как ще стигнат тези пари, не се знае, тъй като реновирането включва саниране на сградата, обновяването на ВиК-системата, подмяната на електрическата инсталация, поставянето на дограма. Оттам нататък остават куп работи, най-важната от които е търсене на решение за отвеждане на отпадните води. Преди се разчиташе на помпи, които изтласкваха водата нагоре отвъд ската в специална шахта. От въпросните помпи обаче няма и следа. Да припомним, че сградата се стопанисваше през всички тези години „грижовно“ от „Хидромелиорации“. 
Всъщност, варварски ограбваната през годините кокетна някога сграда изглежда все още като оглозгана от скакалци поляна. Но за да я освежат, са пристигнали майстори чак от София. Защо? Защото според застъпена от министерството клауза в договора възстановянето на обекта може да бъде извършено само от фирма, посочена от кабинета на професора по синтаксис и автор на труда „Синтактични аспекти на гносеологическата недостатъчност (дефицити на предикацията) (с оглед на българския език)“. Изборът на изпълнител е станал с обществена поръчка. Отчетът и контролът - пред и от министерството.
Кои точно фирми са се конкурирали да лапнат поръчката, също не е ясно. Важното сега е да видим как ще се харчат парите /ако ни кажат/, докъде ще стигнат и докъде ще я докарат софийските фаворити на бившето спортно министерство.