Русенският дърворезбар Иван Чешмеджиев от Дунавската задруга на майсторите върви към престижното звание „Пазител на традициите“. То ще бъде връчено за пети път от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите /АРИЗ/. По повод петата годишнина от провеждането на националната инициатива, която покровителства народните традиции и умения, тази година екипът на АРИЗ номинира всички участници, които са били номинирани от 2010 година досега, но не са печелили титлата.
През 2011 г. майстор Иван Чешмеджиев беше включен в списъка на предложенията, но не му достигнаха гласове за крайното класиране на победителите. Тази година той се състезава с още 11 майстори в своята категория. В момента дърворезбарят, чиито птици, цветя и приказни мотиви, украсяващи мебели, тавани и пана, са известни на мнозина, е събрал най-много гласове във вота - 212. Едва 144 има вторият засега в подредбата, Минчо Минчев от смолянското село Могилица.
Гласуването продължава до 2 ноември, а тези, които искат да подкрепят русенския майстор, могат да го направят на www.pazitelnatradiciite.com. Журито ще обяви кои ще бъдат отличени със званието „Пазител на традициите“ на 14 ноември в аула „Максима“ на Университета по архитектура и строителство в София.