Съвременната опера на Роланд Баумгартнер „Процесът Мерилин Монро“ е премиерата, с която на 29 октомври премиера ще направи и камерната „Сцена Ателие“ в зала „Филхармони“. Режисьор на постановката е нестандартният Огнян Драганов, а диригент е Андрия Павлич от Босна и Херцеговина. На сцената ще излязат Стоян Стоянджов, Пламен Троански, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, Пламена Ангелова, Евгения Явашева, Илия Деведжиев и Студио за модерен балет „Фрийдъм“. „Процесът Мерилин Монро“ е последната творба на известния композитор. В основата на сюжета е именуването на улица във Виена. Решението така да се увековечи американската актриса поражда спорове и група граждани завеждат дело срещу кметството. На сцената ще оживеят познати и непознати моменти от живота на Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век пораждат противоречиви реакции. Образуван е съдебен процес, в който се дава възможност на Монро да се защити с всички средства. Дали това е възможно, решава публиката, която влиза в ролята на съдебни заседатели и в края на операта ще трябва да даде своя глас за или против.
На 24 и 25 октомври на сцената на операта отново ще бъде показана една от любимите творби на Верди „Травиата“. А с друга негова знаменита творба - „Риголето“, русенци ще гостуват в националния дворец на културата на 31 октомври.
Концертният афиш на операта кани меломаните на 24 октомври от 19.00 часа в зала „Филхармония“, за да се насладят на произведения на Бетховен, Дворжак и Лист под диригентството на португалския диригент Марио Матус. На 28 октомври от 19.00 часа в зала „Опера“ е концертът „Венецианска загадка“ с диригент Роберто Рега.
Почитателите на Терпсхира отново ще имат възможност да гледат балетните спектакли „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ на 27 октомври. А за децата е подготвен балетният спектакъл „Звездният миг на малкия Стефчо или карнавал на животните“, съчетал великолепната музика на Камий Сен-Санс и познати за младите зрители съвременни поп мелодии.