Русенският митрополит Наум отпразнува за първи път рождения си ден като владика в Русе. На вчерашния Ден на св. Иван Рилски той навърши 46 години и събра дипломати, политици, общественици, просветни дейци, журналисти и държавници, с които да обсъдят проблемите на региона и да предприемат съвместни действия според възможностите на всеки за преодоляването на трудностите. Всички гости влязоха в митрополитския дом през вратата, която не бе отваряна от 70 години - тази откъм ул.“Св.Горазд“. Във вестибюла новият стопанин Наум е подредил витрини с личните вещи на предшествениците му - митрополитите Григорий, Михаил, Василий и Софроний.
По-рано през деня владиката Наум освети дървения резбован кръст „Троица“, който по-рано миналата седмица беше дарен на храма „Св. Троица“ от румънския град Кирноч. Поставянето на дървени резбовани кръстове е румънска традиция, останала от времето, когато румънски села са били в границите на Австро-унгарската империя и не са имали право на православни храмове. Така хората са поддържали християнската вяра силна и жива.
Кръстът бе осветен в съслужение от български и румънски духовници, а митрополитът благослови двата народа. По време на службата Наум въведе в дяконски сан младия свещеник Валери, а председателят на църковното настоятелство на храма „Св. Вознесение“ отец Георги получи сан архиерей.