30 сирийци и 3 иракчани бяха заловени в събота около 16.30 часа на Дунав мост по време на опит нелегално да пресекат границата. Групата нелегални емигранти била скрита в камион, управляван от турски гражданин, който пътувал за Финландия. По документи той превозвал части за лентови транспортьори.
Подозренията за скрити в камиона нелегални емигранти дошли след проверка с уреда „газ-анализатор“, който отчел високи стойности на въглероден двуокис. Те разпломбирали ремаркето и нарушителите, между които три жени и трима непълнолетни, лъснали.
Няколко часа след случая на Дунав мост са хванати още трима сирийци, които се представяли за шведски граждани. Те пътували с такси до Букурещ, но митничарите преждевременно прекъснали маршрута им.
Рекордът за най-голяма група заловени нелегални емигранти държат хванатите на 3 октомври 53 души от сирийски и иракски произход. Рекорд постави и съдебният процес, по който по-голямата част бяха осъдени - два дена след задържането им 48 от тях, между които двама каналджии, накуп влязоха в съда и получиха наказания. Те се признаха за виновни и се споразумяха на 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 300 лева. Каналджиите от Турция пък ще лежат 2 години в затвора и ще платят 1000 лева.
Заради все по-честите случаи на залавяне на големи групи нелегални емигрантни от пролетта насам се заговори за необходимостта от разкриване на бежански лагер в Русе, тъй като арестът се пръска по шевовете.