Четири тежки катастрофи с един загинал и четирима души в болницата белязаха изминалия уикенд.
Първи в челен удар пострада полузащитникът на националния отбор и „Лудогорец“ Христо Златински в събота около 14.35 часа край „Джъмбо“. В джипа му БМВ Х5 е пътувала 26-годишната му бременна съпруга и 4-годишното им дете. Златински е с травми във врата и главата, а съпругата му с порезни рани, детето не е пострадало. След преглед в болницата тримата са освободени за домашно лечение.
До челния удар се е стигнало, след като русенски фиат, пътуващ в посока Разград, навлязъл в насрещното и се блъснал директно в шофирания от 29-годишния пловдивчанин Златински джип. Вследствие от удара, предната броня на фиата изхвърчала и се ударила в движещ се нисан с бургаска регистрация.
Веднага на мястото са пристигнали четири линейки на Спешна помощ. Освен семейство Златински, в болницата са откарани и тримата пътували във фиата. Най-тежко пострадал е 68-годишният Иво Влаев, който е с политравми на гръдния кош и корема. Той е бил затиснат и се е наложило колата да бъде рязана, за да бъде измъкнат. По-леко са ранени съпругата му Динка Влаева на 70 години и водачът на автомобила Христо Влаев на 39 години.
Според официалната информация на полицията, причина за катастрофата е несъобразената с атмосферните условия и останалите участници в движението скорост. Алкохолните проби и на двамата водачи са отрицателни.
Още в събота на мястото на инцидента се прокрадна версия, че фиатът е бил изпреварен от тежкотоварен камион. Камионът рязко е направил завой, без да даде никакъв сигнал, и за да избегне удара, шофьорът на фиата е набил спирачки. На мокрия път обаче колата му се унесла и се ударила челно в идващия отсреща джип БМВ, в който са пътували семейство Златински. Камионът обаче не спрял, а продължил по пътя си и все още не е отрит. От полицията обясниха, че към момента няма подобни данни и засега такава информация попада само в сферата на догадките и предположенията.
По-късно в събота шофьор на румънско БМВ избяга, след като помля колата си. Инцидентът стана около 18.30 часа на пътя Русе-Бяла. Най-вероятно причина за катастрофата е опасният участък с множество завои край село Пиргово, където редовно се образуват колони от автомобили.
Предположенията са, че шофьорът е карал с несъобразена скорост в дъждовното време по хлъзгавия път. Явно обаче тежкият удар, който пратил бавареца в крайпътните храсти и дървета, не е ранил сериозно водача, тъй като той не само успял да избяга, но разумно взел със себе си и документите на колата.
Черната серия продължи и в неделя. Около 10 ч сутринта 67-годишен велосипедист загина на място в Ценово. Колоездачът е карал из улиците в селото, когато 26-годишен шофьор го настигнал с мерцедеса си и го блъснал отзад. Възрастният мъж е паднал и загинал на място. По постоянен адрес той се води жител на Русе, а младият водач на немското возило живее в Ценово. Алкохолната проба на шофьора е отрицателна. Все още не се знае защо водачът не е заобиколил велосипедиста и по каква причина се е стигнало до фаталното произшествие.
В ранния следобед на пътя между селата Басарбово и Божичен, който се ползва като вътрешен път по направлението Русе-Бяла, на остър завой са се ударили опел и сеат. Опелът пътувал към Божичен и с висока скорост навлязъл в завоя, като от центробежната сила е бил изхвърлен в насрещното платно. В този момент срещу него идвал сеатът и двете коли са се ударили. При сблъсъка лявата предна гума на немския автомобил се е откъснала и водачът е изгубил контрол, завъртял се през пътя и се е ударил в крайпътните дървета от другата страна. Сеатът се е спрял на 30-ина метра в канавката. На мястото на инцидента са изпратени екипи на „Спешна помощ“ и полицията. Линейките са откарали в болницата пътниците от двете коли - двама мъже на 38 и на 65 години, и 55-годишна жена. Те са получили травми на главата и на гърдите, няма опасност за живота им.