До 10 ноември в Община Русе очакват кандидатите за директорското място на общинското предприятие „Русе арт“ да подадат документи. Конкурсът бе обявен, след като още в края на май назначената също с конкурс през август 2012 година директорка Анжела Иванова подаде оставка. Причините да оваканти позицията Иванова тогава коментира кратко и енигматично: „Лични“.
След като в първата половина на този август изтече срокът на предизвестието, Анжела Иванова напусна, а за временно изпълняващ длъжността беше определена Здравка Банкова от Доходното здание. Както „Утро“ писа, кметът Пламен Стоилов още през лятото обясни, че най-вероятно конкурсът за позицията ще бъде обявен, след като приключат изборите на народни представители. И така и стана.    
Примамливата позиция отново приковава погледите на мнозина - и уверени в качествата си мениджъри, и просто на хора, на които не им е безразлично какво се случва в Русе, особено в сферата на културата. Засега единственото категорично потвърждение на кандидат за поста е на Мариан Савов, който в момента е директор на Общинския младежки дом. Да, аз съм един от участниците, без значение кои са другите, заяви Савов на въпрос на „Утро“. Имам идеи, имам опит, в това число съм завръщан и от много панаири, обясни Савов, който има в биографията си и директорстване на русенския драматичен театър. Впрочем, в това, че той ще спечели конкурса, се съмняват малцина. Факт е, че когато предишната директорка Анжела Иванова е обявила пред колектива на ОП „Русе арт“, че напуска, на въпрос на колегите си „на кого ни оставяш“, е казала, че Мариан Савов ще заеме нейното място.
Въпреки това интригата все пак съществува. Огнян Жеков, допреди година оглавяващ Военния клуб, има разработена мащабна концепция за развитието на Доходното здание. Той беше и един от кандидатите за директор на Доходното още при откриването му след кардиналния ремонт през 2006 година. Всъщност, самият Жеков си сменя мнението за конкурса горе-долу всяка седмица, откакто се разчу, че Анжела Иванова напуска. Той периодично ту се активира като потенциален шеф на „Русе арт“, ту влиза в ролята на смирен мъдрец, който не ламти за постове и слава. В тази цикличност спорадично на преден план излиза фактът, че Жеков е член на ГЕРБ, а Мариан Савов е с леви убеждения. Като напоследък витае и версията, че е много вероятно уволненият дисциплинарно от Военния клуб Жеков да бъде възстановен като шеф там след сформирането на новото правителство.
Освен тези двама кандидати градската мълва не подминава възможността да се появят и други имена, които засега умишлено остават в сянка, за да се запази елементът „Изненада“. Все пак, до крайния срок за подаване на документите остават три седмици.