„За Васко с най-добри пожелания“. С такъв дарствен надпис русенецът Васил Василев получил книгата „Пътят на Игнат Канев“ от самия „герой“ на биографичния животопис. Това стана неотдавна - по време на честването на 80-годишния юбилей на бизнесмена и меценат в родното му село Горно Абланово.
Обадиха ми се в събота, два дни преди рождения ден, и ми казаха: „Игнат Канев иска да се запознае с теб!“, разказва Васил Василев. Като разбрал, че това ще стане на рождения ден на бизнесмена, си помислил, че на такъв празник без подарък не се ходи. Затова се заловил за работа и за по-малко от ден сътворил гравюра върху гранит, на която изобразил свети Игнатий Богоносец с двата лъва на двете рамена. Петнадесет минути преди да тръгне в понеделник сутринта за родното село на щедрия дарител, русенецът довършил последните оформителни работи по обрамчването на гранитния подарък. Самото създаване на гравюрата едва ли е представлявало трудност за Васил Василев - изработката на портрети не му е чуждо, напротив. И тъкмо един такъв портрет е повод за запознанството с Канев. Работата е там, че именно Васил е нарисувал портрета на мецената, който е разположен на видно място в модерния Канев център в Русенския университет.
Всъщност Васил Василев рисува отдавна. Като ученик е печелил множество училищни конкурси, но по-сериозно започва да се занимава с изобразително изкуство, когато започва да следва електроника в Русенския университет. От първата си година там става член на клуба по изобразително изкуство „Илия Бешков“, а от 1987 година и досега е негов отговорник. Идеята да направи портрет на Игнат Канев е била картината да бъде завършена, още преди бизнесменът да получи званието доктор хонорис кауза. Затова когато Васко започнал да рисува, за модел използвал... германския канцлер Ангела Меркел! Бях започнал по един начин, после правих още две преработки, разказва Васил. Все пак, портретът бил напълно завършен след като Игнат Канев получил университетското звание. Така художникът нанесъл още една поправка - шалът на Меркел бил прибран към тогата, докато шалът на Канев бил свободно пуснат отстрани..
Много истински портрет си направил! - казал му рожденикът сутринта на 6 октомври. Възхитен от работата на Васко, Канев му възложил творческа задача. Засега русенецът предпочита да запази тайна, като издава само, че поръчаната от Канев творба трябва да замине за Канада в навечерието на Коледните празници. В момента той обмисля композицията и прави предварителна подготовка. Едва ли ще му бъде трудно - обича да рисува портрети и досега е получавал високи оценки за тях. Картина с великия футболист Георги Аспарухов-Гунди е била продадена на благотворителен търг в София, на портрет на Христо Стоичков русенецът е получил автограф от футболната звезда, правил е портрети на много изявени русенци. Така че поредната работа, с която предстои да се справи, е само творческо предизвикателство, което оцветява работните му делници като рекламист в малко по-различна светлина.