Портални монитори за засичане на радиация ще бъдат инсталирани от двете страни на Дунав мост през ноември. Поставянето на уредите се наложило, след като от Румъния в страната през Русе е влязъл камион с графитни панели, които излъчвали радиация.
Товарът е минал през цялата страна и е бил засечен в Гюешево, тъй като портални монитори има само на външните граници на Европейския съюз. След като случаят се разчул, Държавният департамент по енергетика в САЩ изразил готовност да набави такива уреди за двата края на Дунав мост, за да се контролира вносът на радиоактивни материали в България. 
Тъй като трафикът през пункта е много голям, има опасност от радиоактивно замърсяване, ако стоката не се засече на влизане в страната.
Радиоактивните графитени панели били произведени в Галац за Албания. На граничния пункт в Гюешево обаче порталният монитор показал, че товарът е със завишени стойности на радиация. След разговор с Румъния нашата Агенция за ядрено регулиране е разпоредила панелите да се върнат обратно в Румъния и в четвъртък товарът е минал през Дунав мост с друг камион, конвоиран от патрулиращи автомобили.