Център СИОНЕС да ползва безвъзмездно част от общинска сграда на ул. „Витоша“ 18 за срок от 10 години, след като я ремонтира за своя сметка, гласуваха  общинските съветници на сесията вчера. Към приетото решение бе добавено и предложението на Александър Неделчев да се задължи ползвателят да направи за своя сметка и застраховка на сградата. Става дума за старинна къща в двора на Задругата на майсторите, която е с уникалните резбовани тавани, направени преди близо два века от тревненски майстори.
По предложение на д-р Теодора Константинова точката бе отложена за гласуване, след като бъдат изслушани Ангел Митрофанов от Задругата на майсторите и представителят на центъра Николай Нанов. Константинова заяви, че подкрепя развитието на този комплекс и запазването на архитектурното и културното наследство, но поиска по-сериозно уточнение каква ще бъде инвестицията, в какво ще се състои дейността, както и да се посочат срокове.
„Появиха се хора с искрени намерения, които да вложат средства в тази къща. От 10 години тя е призрачна и се руши“, каза Ангел Митрофанов, който определи предложението на центъра като „бяла лястовица“. Според него сега е моментът мястото да се оживи, да започнат да се провеждат всякакви културни мероприятия и да се създаде приличен вид за културен туризъм. От своя страна, Николай Навов обясни, че през изминалите три месеца е извършено обследване на сградата и са направени консултации с Института по паметниците на културата. Предвижда се обновяванията да приключат до края на март 2016 г.
Кметът Пламен Стоилов съобщи, че от Център СИОНЕС ще известират в къщата 100 000 лв. Той коментира, че вариантите са или сградата да се ремонтира и да заработи като културен център, или да се чака Общината да намери тези пари. Арх. Венцислав Илиев заяви, че за първи път чува за тази сума и не вижда нищо лошо тя да бъде записана и в техните документи. В крайна сметка всички гласуваха центърът да ползва безвъзмездно 10 години къщата в Задругата на майсторите.
Както „Утро“ писа, на последното преди ваканцията заседание на Общинския съвет предложението за преотстъпване на сградата на „Витоша“ 18 не мина, тъй като липсваха два гласа „за“. Така бяха загубени три месеца, които можеха да се използват за ремонт на уникалната къща. Впрочем досега центърът е подпомогнал градежа на храма „Всех Святих“, изграждането на спортната зала в Пиргово, по негова идея и с негова финансова подкрепа е изработен паметникът на Елиас Канети, който ще бъде поставен на кръстовището на улиците „Александровска“ и „Славянска“, след като приключи ремонтът на пешеходната зона. Малко преди вчерашната сесия от центъра изпратиха писмо, подписано от известния български професор Евгений Сачев и Лазар Мурджев. В него те уверяват, че Център СИОНЕС и генералният директор на „Титан - Златна Панега цимент“ Александър Чакмаков разполагат с експертен потенциал от архитекти и реставратори и „няма да си позволим да правим безобразия с паметници на културата“. А за меценатството на Александър Чакмаков, насочено именно към Русе, си има причина - неговата майка е родом от Малката Виена и според запознати той има сантимент към града и неговото богато културно минало.