Русе ще стане първият град с общинско летище в България, след като правителството го прехвърли на Община Русе. Вчера общинските съветници единодушно дадоха зелена улица на идеята. Както „Утро“ писа, в Министерски съвет е внесен проект за решение за безвъзмездното прехвърляне на Летище Русе в полза на Община Русе, като едно от условията за това беше Общинският съвет да даде съгласие.
За летището в Щръклево бяха направени три безуспешни опита от държавата за отдаване на концесия. Липсата на интерес означава, че летището е с регионално значение, затова Общината се зае с нелеката задача да го придобие, за да го съживи. Като първа стъпка се предвижда защита на малък лиценз за летателна площадка. Идеята е летището да се модернизира и да привлече пътнически и товарен трафик, като по този начин Русе се превърне в напълно завършен транспортен център с добра жп инфраструктура, удобни сухопътни връзки, мост над Дунав и пристанище. Добавка към този логистичен комплекс са Индустриалният парк и Свободна зона, които са пряко заинтересовани от оптимални решения за доставка на материали и превоз на готова продукция. „По-нататък ще се потърси инвеститор или, надяваме се, в рамките на увеличаващ се трафик ще се гонят следващите степени на летища. Целта ни е гражданско летище за обществено ползване, което е най-високата степен“, каза шефът на Летище-Русе Николай Горчев.
За последно Летище Русе е използвано през 90-те години, а състоянието на пистата е добро, въпреки че не е ползвана от години. На първо време летището има нужда от лек ремонт - да се възстанови маркировката, да се почисти тревата и да се оборудва спасителен автомобил. Габаритите му са като на аерогарите в Пловдив и Варна и може да приема съвсем нормални самолети, стига изискванията за безопасност да бъдат спазени, допълни още Горчев.