Шофьор останал на пътя, след като колата му пропаднала в дълбока 15 сантиметра дупка, която била незабележима, тъй като била пълна с дъждовна вода. Заради авариралата шкода се наложило човекът да извика пътна помощ, за да я премести. Всичко това е станало през октомври 2008 година и водачът е получил пари за ремонт на колата от застраховката си „Каско“, сега самото дружество поиска по съдебен ред Община Русе да му възстанови сумата. Причината - нейна е грижата за поддържане на общинската инфраструктура, а ако не може да стопанисва улици и тротоари в изправно състояние, то поне трябва да обозначи препятствията по тях, за да не се стига до инцидент.
Вещо лице сметна, че нанесените щети по шкодата след пропадането в дупката със скорост около 35-40 км/ч са на стойност над 2020 лева. Самият застраховател обаче поиска по-малко - 1978 лева, а Районният съд сметна, че справедливата компенсация е в размер на 1972 лева. Толкова ще трябва да плати Общината на застрахователната компания заедно с 683 лева лихва и 646 лева разноски, което означава, че една дупка и делото по нея струва над 3300 лева на местния бюджет. А такива съдебни спорове далеч не са единични случаи. Решението може да се обжалва.
Добрата новина е, че дупката е зеела на бул.“Тутракан“ и заради ремонта, който тече по него, най-вероятно до подобни дела, свързани с неравности по пътя, няма да се стига занапред, тъй като се очаква след като бъде завършен той да има вид на мини магистрала.
Само преди дни Общината бе осъдена на 880 лева заради дупка на ул.“Духовно Възраждане“. Причината за това е произшествие, което претърпял шофьор на „Ауди А6“, след като скочил в пътната неравност. Това му коствало окривени десни джанти и щети по гумите. В крайна сметка и в този случай застрахователното дружество спечели на първа инстанция. Освен 880.60 лева - стойността на ремонта на гумите и джантите, местната хазна ще трябва да покрие и над 580 лева за лихви и разноски по делото. Решението може да се обжалва.