Кошмарът, който първо сполетя собствениците на жилища в бившето АОНСУ, вече е в разгара си в блок „Теодора“. „Утро“ научи, че е насрочена публична продан на 91 имота в злощастната кооперация, която строителният предприемач Явор Блъсков разпродаде заедно с ипотеките върху нея.
Описът на имотите с тежести, който бе извършен от екипа на частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, започна в края на февруари тази година.
Процедурата около обявяването на търгове на ипотекираните апартаменти, магазини, гаражи и кафе-бар на три етажа обаче бе стопирана. До това се стигна, след като Блъсков възрази срещу направената оценка на имотите. Затова се наложи назначаването на тройна експертиза, която да калкулира цените им. Тя вече е готова, а до дни в регистъра за публични продажби от частните съдебни изпълнители ще бъдат публикувани обявленията на всичките 91 имота. Продажбата е насрочена за периода 11 ноември - 11 декември.
До описа и изваждането на търг на имотите се стигна, след като над 2 години Явор Блъсков и неговата фирма „Пропърти къмършъл“ не е обслужвала кредита си в ОББ. Част от ипотекираните имоти вече са собственост на ужилените купувачи, а други все още не са изплатили окончателно вноските си.
Аналогична е ситуацията в АОНСУ с тази разлика, че там нещата се развиват с по-бавни темпове. Ужасът на хората, решили да купят кибритени кутийки, само за да има къде да живеят, започна преди 2 години. Тогава стана ясно, че закупените на изплащане апартаменти в сградата са ипотекирани от строителния предприемач Явор Блъсков пред банката, от която той е взел кредит за строителството. Заради необслужвания от него заем тя е завела изпълнително дело и настоява имотите да бъдат изнесени на публична продан. Тогава започна опис на част от жилищата, но процедурата бе спряна. Това обаче само забави агонията на хората и затлачи решаването на проблема. В края на септември започна описването на 170-те засегнати по случая апартаменти. Описът на всички имоти вече приключи. Предстои обаче те да бъдат оценени и изнесени на публична продан. Със сигурност оценяването ще е един от най-продължителните и сложни процеси, тъй като става дума за голям брой апартаменти.