Върховният касационен съд сложи точка на проточилото се около 5 години дело на бившия шеф на русенското Второ РПУ Иван Маринов.
Полицейският началник бе изправен на съд за лъжесвидетелстване - защото в съдебно заседание като свидетел заявил, че в кабинета му влязла гневна жена и крещяла, че ще съсипе живота на бившия си съпруг, който бил корумпиран и в бившата му служба имало данни за корупция. Маринов набързо бе отстранен от ръководния си пост, осъден на две инстанции, но Върховният касационен съд на няколко пъти връща делото за ново разглеждане от Русенския окръжен съд.
В крайна сметка след последната осъдителна присъда на окръжно ниво отпреди година делото отново стигна до най-висшата инстанция. ВКС сметна, че полицейският шеф трябва да бъде оправдан изцяло най-малкото поради простата причина, че това, което е казал в съдебна зала, не е било предмет на водения спор, по който той е давал свидетелски показания. Тоест - посочените за лъжи твърдения не са имали никакво отношение за развитието и решаването на съдебния процес, въпреки че можели по същество да са укорими.
И тъй като посоченото от Маринов изобщо не било относимо по делото, ВКС бе категоричен, че толкова години бившият полицейски началник е носил обвиненията по свой адрес безпричинно. А адвокатите на Маринов вече се подготвят да съдят прокуратурата заради нанесените негативи в професионален, личен и здравословен план.