Великотърновчанин е късметлията, оказал се седеммилионния клиент, позвънил на единния телефон на „Енерго-Про“ 0700 161 61. Той получи ваучeр за 200 лева, който може да използва за заплащане на ползваната електроенергия. По традиция електроразпределителното дружество връчва подобни награди на всеки свой милионен клиент. Седеммилионното обаждане е получено на 26 септември 2014 година в 19:47 часа. 
Компанията, която обслужва Североизточна България, е първата в електроенергийния сектор в страната, която в началото на 2007 г. въведе обслужване на своите клиенти чрез единен телефонен номер. Само с едно позвъняване те могат да се запознаят с месечния си график на отчитане, да научат различните алтернативни методи, които компанията предлага за плащане на потребената от тях електроенергия, полезна информация за всички продукти и услуги и др. Служителите в телефонния център са напълно обучени да дават консултации за повишаване на енергийната ефективност, както и да консултират клиенти относно разрастващия се свободен пазар за договаряне на доставка на електрическа енергия.
Най-често търсената информация продължава да бъде свързана с размер на фактури и предстоящи плащания. Най-големият брой обаждания на клиенти в рамките на 24 часа е 3664. Ако това темпо се запази, 8-милионният клиент би трябвало да бъде регистриран след около година.