33-годишният Теодор Далакмански е заловен в ранните часове на следизборния 6 октомври поради съмнения за купуване и продаване на гласове. Това е единственият случай на търговия с вот, който се разследва в Русе. До него се е стигнало след подаден сигнал. Многократно осъжданият Теодор успял да плати 50 лева в деня на изборите на един от купените гласоподаватели. Другите двама трябвало да получат парите си след деня на вота, но това така и не станало. 
Данните са, че русенецът е предлагал пари срещу гласуване не за една, а за три партии.
В мобилния телефон на Теодор са открити десетки снимки на личните карти на различни хора, които вероятно са имали намерение да продадат гласа си. Всички те предстои да бъдат разпитани. Засега е назначена техническа експертиза на телефона. Тезата на Теодор и на адвоката му е, че копията от личните документи били в мобилния му апарат във връзка с професията му на осигурителен посредник. Той работел към пенсионно дружество „Доверие“ и предлагал на клиентите си да преместят фонда си в тази компания. Освен това извършвал и посредническа дейност в онлайн сайтове за покер и хазартни игри.
Далакмански е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 9 октомври. Тя се потвърди вчера, когато мъжът обжалва престоя си в ареста и поиска да бъде пуснат в парична гаранция или подписка. Самият той обстоятелствено и подробно посочи причините, поради които трябва да бъде пуснат от ареста. За целта си служеше с предварително подготвени записки. Той трябвало да се грижи за жена си, която от 1995 година страдала от шизофрения, а благодарение на доходите от рекламно-разяснителните дейности, които водел за пенсионното дружество, и той, и тя оцелявали физически. Теодор разказа, че бил известен в Русе, вършел разнообразни услуги от рода на ВиК ремонти и хамалска работа, ползвал се с добро име, тъй като веднъж който го е наел, задължително разчитал на него и втори път. По негова преценка, въпреки многократните си осъждания, той вече не бил престъпник, тъй като от 2006 година нямал сблъсък със закона. Преди това е съден за всевъзможни неща, включително и кражби, за които е лежал в затвора. 
„Не малко, а много е тъпо да ме вкарват в ареста за купуване на гласове, като след това човекът, на когото уж съм платил, даже не е гласувал. Не съм давал пари на хората със сниманите лични карти в телефона ми. Не съм чак толкова добро момче, но в случая съм нарочен“, обясни на съда Далакмански.
Въпреки задълбочените мотиви, които задържаният за търговия с гласове изтъкна, тричленен състав на Окръжния съд прецени, че мястото на русенеца е в ареста. След като чу решението на магистратите, Далакмански се изненада и започна да се вайка колко ли време ще продължи разследването.