Технологичните гиганти Apple и Facebook ще отпускат до 20 000 долара на служителките си за процедури, свързани с безплодие, и замразяване на яйцеклетки, информират Асошиейтед прес и Ройтерс.

По този начин компаниите дават сигнал, че са готови да харчат повече за надбавки с цел привличане на най-талантливите инженери. Решението показва и усилията на големите компании да включат повече жени сред предимно мъжкия си персонал.

От януари Apple ще плаща на служителките си, работещи на пълно и непълно работно време, до 20 000 долара за процедури и съхранение на замразени яйцеклетки. Facebook тази година започна да предлага покриване на разходи на служителите си до 20 000 долара за репродуктивни процедури.

Замразяването на яйцеклетките е скъпа, но все по-популярна опция за жените. То дава възможност жените да отложат за по-късно бременността. Процедурата се използва и при жени, които трябва да преминат медицинско лечение, което пречи на възпроизводството, като например лечението на рак, отбелязва Ройтерс.

Процедурата обикновено струва 10 000 долара, като се плащат допълнително 500 долара годишно за съхранение на яйцеклетките.

Политика на "репродуктивни надбавки" на Apple  и Facebook може да се хареса на хомосексуалните двойки, които желаят да използват сурогатна майка или донорска сперма, за да имат дете. Може да допадне и на хетеросексуалните двойки, които имат непокрити от застраховките разходи по ин витро процедура, допълва АП.

Във войната за таланти компаниите от Силициевата долина предлагат редица надбавки за семейно планиране. Apple съобщи,че покрива и разходи, свързани със законовото осиновяване на дете.

Новината за надбавките за замразяване на яйцеклетки предизвика дебат в социалните медии. Някои коментатори посочват, че тези компании трябва да насочат усилията си към създаване на по-балансирана среда с по-голяма гъвкавост за родителите.

Епъл неотдавна въведе нови социални придобивки за служителите, включително удължено майчинство. Facebook пък съобщи, че предлага четиримесечeн платен отпуск както за майката, така и за бащата на новородено.