Тази събота от 11.00 ч. до 19.00 ч. в столичния хотел "Радисън" консултантска къща "Дарби" организира европейско изложение за средно образование в чужбина.

В неделя проявата ще се състои от 18 ч в хотел "Димят" във Варна, а в понеделник бургазлии ще могат да се запознаят с офертите в ресторант "Виста Маре".

Ще бъдат представени колежи във Великобритания с пансионатно обучение, сред които голяма част със спортни академии. Това е шанс за талантливи тийнейджъри да получат пълна или частична стипендия, покриваща таксата за обучение, за умения във футбол, лека атлетика, голф, тенис, волейбол, баскетбол, нетбол, ръгби. Годишната такса в пансионатно училище варира от 25 000 до 35 000 паунда, поясни днес в Пресклуб "България" управителката на "Дарби" Бистра Илиева.

За 8-ма поредна година Брук Хауз Колидж, където вноската за образование е 28 000 паунда годишно, ще отпусне пълна футболна стипендия на талантливо българско момче. Най-напред кандидатите трябва да покажат добри знания по английски и математика, след това – и на терена с топката. За целта през април следващата година ще има турнир у нас с английски скаути. В този етап на конкурса съществена роля в организацията има дългогодишният президент на Професионалната футболна лига Валентин Михов, който днес уважи пресконференцията. Бившият президент на ЦСКА сравни практиката на европейските футболни грандове да тренират през лятото талантливи деца от други държави с модела на Брук Хауз Колидж и останалите английски училища. Едното с другото няма нищо общо, каза В. Михов. Той добре познава момчето, което бе на лагер в Милан. Тийнеджърът само тренираше, докато в английските колежи образованието и спортът тежат еднакво, подчерта мениджърът. До момента със 100 процента футболна стипендия за Брук Хауз са заминали 7 момчета от нашата страна. Николай Тодоров от Плевен бе приет през 2012 г. и за 2 години завърши успешно колежа, с чийто футболен отбор игра в 54 мача и вкара 53 гола. Тази пролет за него имаше няколко оферти, от Дарби Каунти, Ипсуич и Кристъл Палас, но той предпочете Нотингам Форест и подписа първия си професионален договор.

"Дарби" предлага и езикови летни ваканции, съчетани със спорт. Те ще бъдат в рамките на 2 или 3 седмици. Родителите, които изберат за децата си тази опция, трябва да знаят, че техните синове ще учат английски и ще тренират футбол в школите на Арсенал, Манчестър Юнайтед и Челси. Такава възможност има и за Барселона, но без изучаване на испански.