Какви забележителности има по маршрута Русе-Иваново-Дряново-Велико Търново? С какви исторически факти и с какви легенди са свързани паметниците и културните уникати, които туристите ще разгледат и снимат, ако тръгнат по това трасе? Къде могат да се отбият за почивка? Какви характерни български кулинарни изкушения ги очакват, докато преодоляват разстоянията между градовете и селата по пътя?
Това са все въпроси, на които предстои напролет да отговорят... учениците от най-старата гимназия в Швейцария - гимназията в град Солотурн, която е създадена преди повече от 170 години.
Докато швейцарчетата ровят из интернет мрежата и в библиотеките, за да съберат информация за задочното пътешествие из България, техни връстници от русенското СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ ще се подготвят да направят реципрочно
мислено пътешествие в прекрасната Швейцария
с основен акцент швейцарските Алпи.
„Пътешествията“, които засега се планират само като осъществявани от разстояние, нищо чудно в недалечно бъдеще да придобият напълно реални параметри. Проектът, по който вече започват работа двете училища в Русе и Солотурн, предвижда гимназистите да разширят познанията си по история, география, култура, бит и други сфери от живота на другата държава. Първата крачка вече е направена - през август на преподавателите в Дойче шуле са гостували двама учители от Солотурн. А неотдавна директорът на немското училище Пламен Иванов и помощник-директорката Пепа Балкова върнаха визитата на швейцарците.
Всъщност, идеята за това сътрудничество „каца“ в Русе благодарение на посланика на България в Берн Меглена Плугчиева. Посланик Плугчиева има впечатления от предишни изяви на нашето училище, затова когато от Солотурн поискали нейното съдействие за контакти с българска гимназия, тя ми се обади с това предложение, разказа Пламен Иванов. Нещо повече - когато Иванов и Балкова пристигнали в Швейцария,
дипломатката изпратила кола да ги посрещне
след това ги настанила да пренощуват в сградата на посолството, докато стане време да заминат /пак с автомобил на посолството/ за града на своите домакини. Междувременно, докато директорът на Дойче шуле и неговата колежка гостували в Берн, се оказало, че и там се натъкват на „русенска връзка“. Приятелят на Елица Пеева, секретарката на Плугчиева, която любезно показала прелестите на Берн на гостите на посланичката, се оказал... русенецът Кристиян Ванев, който се е дипломирал не другаде, а в Дойче шуле!
Имаше и други изненади, които ни очакваха в самата солотурнска гимназия, казва директорът Пламен Иванов. В най-старата и най-голяма гимназия в Швейцария гостите от България били посрещнати с издигнат на двора на школото български трикольор. Видях училището на моите мечти, признава Иванов. На стената до всяка учебна стая е окачен график, който показва какви часове и с кой преподавател има във всеки ден от седмицата в това помещение. Кабинетите са обзаведени по възможно най-модерния начин, техниката е ултрасъвременна, като заедно с това всичко е монтирано така, че да бъде максимално удобно и полезно за работния процес, разказва русенският директор. При тях при преподаването се залага изключително на методика, свързана с това
учениците сами да разпознаят новата тема от урока
- учителят задава въпроси и съобщава факти, а учениците постепенно си формират мнение, впечатлен е Пламен Иванов. Седмичният хорариум е 39 часа, но учениците остават в училище докъм четири следобед, за да се подготвят за следващия ден.
От всички ученици, които завършват 12 клас в гимназиите, само около 15 на сто - най-добрите по успех и подготовка, могат да продължат да следват в университет, обяснява директорът на Дойче шуле. Близо 70 процента от учениците в Швейцария учат в професионални училища, казва Пламен Иванов. Там системата на професионално образование произвежда точно толкова средни специалисти и по такива специалности, от каквито се нуждае индустрията, обяснява русенският директор. В тази държава, известна с точността /всички безброй часовници, вградени в старинни каменни кули, не допускат отклонение нито на секунда - затова се казва „Точен като швейцарски часовник!“/, не се допуска никакво разточителство - в нито една област, камо ли в образованието, възхищава се той. Впрочем, за уважението към занаятите и професиите, свързани с физически труд, говори красноречиво един факт. В сградата на парламента под колонадата откъм река Ааре от вътрешната страна са поставени грамадни
гербове от камък с чук, пергел, клещи, длето
- инструментите, необходими за различните дейности, разказва Иванов. И добавя: „Те много се гордеят с тези гербове - и с тези професии на строителя, на зидаря, на човека, обработващ дървото, метала...“.
Впечатляваща е била и разходката, организирана от домакините, из прочутите швейцарски Алпи. Така с очите си видяхме глетчерите и се убедихме колко е сериозен проблемът с климатичните промени, който води до стопяването на ледените блокове и ерозионните драми, до които то води.
Другото е искрената сърдечност и дружелюбие на домакините, които направиха гостуването ни незабравимо, казват Пламен Иванов и Пепа Балкова. За Балкова имало още една изненада. В гимназията в Солотурн тя се срещнала с една своя... ученичка! Преподавателката по математика и информатика Елена Филип е завършила гимназията в Тутракан, където Балкова е преподавала, преди да се премести в Дойче шуле... Малък е светът, заключава Пламен Иванов. И докато осмокласниците вече се готвят за виртуално пътешествие по швейцарския маршрут, директорът крои планове кое от швейцарските му впечатления би свършило работа в русенското училище.