Старинни униформи и оръжия, които грижливо се пазят в Историческия музей и от русенски родолюбци, ще се включат в предстоящото ефектно дефиле в четвъртък. В 18 ч пред сградата на музея с шествие, организирано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военния клуб и дружество „Традиция“, започват честванията на 130-ата годишнина от формирането на Пети пехотен Дунавски полк. След дефилето в музея ще бъде открита пътуваща изложба, посветена на славната годишнина.
Ден по-късно също в 18 ч друга изложба в библиотека „Любен Каравелов“ ще разкаже с ценни архивни документи и стари печатни издания историята на полка и неговата бойна слава.
На 19 октомври от 10 ч на Градския стадион започва турнир по лекоатлетически трибой за ученици. Официалното тържество с голям концерт ще бъде на 23 октомври от 18 ч в салона на Военния клуб. На специална церемония ще бъдат обявени и резултатите от ученическия конкурс за есета и исторически текстове, посветен на бележити дати и личности от Пети пехотен Дунавски полк.