Кой ще оглави Русенския окръжен съд, предстои да стане ясно след гласуване на Висшия съдебен съвет на 15 октомври. За ръководната длъжност сили мерят трима кандидати - председателят на Районния съд в Русе Венцислав Василев и съдиите в Окръжен съд Искра Блъскова и Росица Ангелова. Атестационната комисия постави най-високата оценка на мъжа в борбата за поста. Василев получи 145 точки за изключителното изпълнение на работата си. Дамите бяха оцени с много добри оценки като Блъскова получи 96 точки, а Ангелова - 95 точки.
Изборът за нов председател на Русенския окръжен съд се наложи след изтичане на двата мандата на досегашния административен ръководител Даринка Алексиева. Впрочем конкурсът смени датата си два пъти. След като първо бе насрочен за 11 септември, а след това за 3 октомври, гласуването се отложи за 15 октомври. След запитване на „Утро“ до ВСС по каква причина изборът бе отлаган два пъти стана ясно, че първата дата е била неудобна на Блъскова и по нейна молба е променена, а втората - тъй като кандидатите не били уведомени за нея в законоустановения 14-дневен срок.
На 19 ноември пък предстои да стане ясно дали единственият кандидат да оглави Русенската районна прокуратура Яна Илиева ще бъде избрана за поста. Тогава Висшият съдебен съвет ще гласува кандидатурата на прокурор Илиева, след като тя бе допусната до неособено оспорваната борба за ръководната длъжност. 
Илиева има стаж единствено в държавното обвинение. Постъпва като младши прокурор в Беленската районна прокуратура през 2000 г., година по-късно вече е назначена за прокурор, а от 2005 година е прокурор в Русе. Тя получи 94 точки от атестационната комисия, което е равнозначно на много добро изпълнение на работата - най-високата възможна оценка.
На 12 ноември трябва да бъде избран и новият председател на Беленския районен съд. За мястото се конкурират настоящият административен ръководител Пламен Дочев и съдията в Районния съд в Попово Галена Дякова.