На фаталния 13-и с емоционално писмо до медиите и русенци ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев се отказа от единственото депутатско място, което БСП спечели на парламентарните избори на 5 октомври. След като благодари на всички, които са подкрепили с гласа си неговата кандидатура, Белоев обявява, че е решил да остане в Русе и Русенския университет, за да продължи и доразвие всички дейности, започнати в регионален, национален и международен мащаб. „Прецених, че с продължаването на активната ми научна дейност и изпълнението на административните ми отговорности като ректор, с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия университет.
Силно вярвам в смисъла на тази кауза и ще продължавам да давам скромния си принос за по-доброто бъдеще на Русе и региона, както и за техния национален и международен престиж“, пише професорът. Той подчертава, че от 38 години е тясно свързан с университета, има много и сериозни ангажименти на национално и международно ниво, които не иска да игнорира заради политическа кариера. Проф.Белоев споделя, че отиването му в парламента е било посрещнато с безпокойство от колегите му в университета, които свързват започналите промени с него. Това ме радва, но преди всичко много, изключително много ме задължава, мотивира решението си да се откаже от депутатското място ректорът.
Всъщност за БСП-средите решението на професора не е изненада. Действително то е взето трудно, след големи колебания и много претегляния на „за“ и „против“, които дни наред държали съпартийците на Белоев на нокти, разказват социалисти. Вероятно най-притеснен от неизвестността е бил Добрин Данев, който трябва да влезе в парламента на мястото на професора. Той беше четвърти в червената листа, но с 997 преференции измести от второто място Иван Иванов, който получи 363 преференциални гласа на изборите. До редакционното приключване на броя Данев не беше открит за коментар на ситуацията и предстоящия му трети парламентарен мандат. От своя страна, Иван Иванов бе лаконичен: „Професор Белоев е човек, който си тежи на мястото, и със сигурност има достатъчно лични аргументи за взетото решение“. Той отказа да коментира факта, че вместо него в парламента ще отиде Добрин Данев, с думите „Избирателите така са решили“.
Според юристи решението на Белоев да се откаже от депутатското си място поражда казус, който вчера не беше решен. Въпросът е в чии компетенции е да се произнесе по заявлението на професора. Проблемът е в това, че Централната избирателна комисия /ЦИК/ вече е обявила избраните народни представители и името му е сред тях. Това означава, че отказът от мандат трябва да стане след встъпване в длъжност и със заявление пред Народното събрание, каза Александър Андреев, говорител на ЦИК. При всички положения никой не може да бъде задължен насила да упражнява каквито и да е публични функции, бяха пък думите на другия говорител на комисията Цветозар Томов. Вчера ЦИК не заседава по казуса, вероятно защото очакват да получат оригинала на заявлението на проф. Белоев, изпратено първо по имейл.