Тези протести са до голяма степен производни от разпоредби на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че отидохме твърде далеч в насърчаването на малките партии и затова постигнахме този ефект, който си има своите странични последици.

Това заяви служебният министър-председател Георги Близнашки по повод протестите в много градове от страната, свързани с изкривяването в разпределението на мандатите, предаде БГНЕС.

Когато се правят промени в изборната система, трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания - от една страна демократичност - този ефект го постигнахме, имаме осем партии в парламента, но вторият критерий е за ефективност, т.е. страната трябва да бъде управляема. Според Близнашки не трябва да се допуска голямо разпиляване на гласовете, за да може накрая да се образува правителство, иначе "няма смисъл просто да правим снимки на реалното съотношение на силите в страната".

Смятам да предложим електронното гласуване във вариант гласуване на наши сънародници зад граница, каза още той. Ще направим много бързи консултации с водещи специалисти в тази област, със съответните фирми. Надявам се да получим едни заключения, които да ни позволят да тръгнем напред, защото си давате сметка, че това е рискова операция. Но ако ни уверят, че има достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби с електронния вот, аз смятам, че трябва да се въведе, каза още служебният премиер. По време на последното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори той каза, че тази година има рекорден брой избирателни секции в чужбина - 428 секции. Според него благодарение на борда са ликвидирани най-лошите практики по време на изборите. Той благодари на всички участници в тези седем заседания на гражданския борд и похвали резултатите от тези заседания, тъй като налице са, според Близнашки, легитимни резултати от изборите. Освен това бордът е допринесъл за активиране на българските граждани в чужбина.