Търсите си двустайно жилище във “Възраждане”, “Ялта” или Център. Желаете имотът да има минимална площ от 60 кв.м и да е разположен между втори и седми етаж. Предпочитате ново строителство от периода 2005-2014 г. Цената, която сте пресметнали, че може да отделите, е максимум 40 000 EUR. Всички тези свои изисквания лесно може да зададете във филтъра за търсене на жилище в imot.bg, в който се публикуват всички обяви на над 2000 агенции за недвижими имоти и на повече от 20 000 физически лица.
Резултатът от търсенето е, че към момента има 26 оферти, които отговарят на вашите изисквания. Ако поради една или друга причина сред жилищата не намирате своето, но желаете да получавате в бъдеще информация при публикуване на нова обява с желаните от вас параметри, то може да дебнете за такива, като се абонирате за “on-line известяване”. Това е услуга за директно информиране при поява на търсения от вас имот.
Платформата също така ви известява дали има и други потребители, които се интересуват от въпросния имот. Показва ви техния брой и от кой град са. 
За тези, които са професионалисти в областта на недвижимите имоти и искат да инвестират в изгодни жилища, независимо от района, има специален филтър - “ценова изгодност”. Чрез него потребителят може да види офертите, чиято цена на квадратен метър е до 80% (или 70% или 60%) от средната цена на кв.м за района.