Незаконно сметище в крайния квартал на Батин е на път да закрие съвсем малкия път, който отвежда до кът за отдих, изграден с европейски средства и разкриващ чудна гледка към Дунав. За това алармираха собственици на къщи в района, които са подавали сигнали както към кмета на селото Бахри Ефраимов, така и към общинския кмет Георги Георгиев.
Батин е село с много красива и живописна природа и ние се гордеем, че можем да се наслаждаваме на тази даденост и да превърнем селото в желано от младите хора място, но няма как да ги привлечем с бунище, пишат в жалба до кмета батинчани. В жалбата им дори се предлага селото да се превърне в център на ловния и риболовен туризъм в областта, което да доведе гости от цялата страна. На купчините с боклуци са изхвърлени пластмасови бутилки и опаковки от химически препарати за растителна защита, което, според хората, представлява голяма опасност и за почвата в района. В своето писмо те посочват като добър пример поддръжката на чистотата в съседните села Екзарх Йосиф и Горно Абланово и недоумяват защо са принудени да търпят незаконното сметище.
Истината е, че никой от кметовете не може да се справи сам с проблема и всичко опира до съзнанието на хората, каза кметът на община Борово Георги Георгиев. Самият той на два пъти е изпращал техника от Борово да почисти района в Батин, но с това практиката да се изхвърлят боклуци в края на селото не е престанала. Когато се опитаме да установим нарушителите и да им съставим актове, какъвто е законът, никой не си признава, а съседите не желаят да свидетелстват и да си създават междуличностни конфликти, допълни Георгиев.