Четири награди на фондация „Ценности“, които ще бъдат връчени днес, са с русенски адрес. Призовете от осмия национален исторически конкурс „Протестите в историята - недоволство, противопоставяне, бунтарство“ ще бъдат връчени от президента Петър Стоянов на тържествена церемония.
Първа награда в конкурса печели ученикът от Английската гимназия Милотин Бараков. Темата, с която той участва в обявеното от фондацията състезание, е „Изхвърлената история. Нелегалната опозиция в Русенско срещу тоталитаризма в периода 1949-1952 г.“. Милотин за втори път печели приза на фондацията, той бе отличен и на седмия конкурс миналата година. Научен ръководител на гимназиста при разработването на темата е специалистката от Държавен архив Русе Веселина Антонова. Тя е научен ръководител и на още една конкурсна работа, която печели поощрителна награда - на ученичката от Математическата гимназия „Баба Тонка“ Теодора Минчева. Теодора е работила по темата „27 години след първите стъпки към Демократична България: „Дайте ни поне въздух“.
И Милотин, и Теодора сами се обърнали към Антонова за научно съдействие. Тяхната научна ръководителка е и сред седемте наградени именно за вниманието, което са отделили на гимназистите и са поощрили техния интерес към историческото минало от по-ново време. 
Диплом на Министерството на образованието, науката и младежта получава и Английската гимназия „Гео Милев“ като най-активно и успешно представило се училище.