Шокът на 5 октомври може да се окаже оздравителен или пагубен за БСП. В Русе и в областта загубихме болезнено и явно много неща в партията трябва да се променят, коментират социалисти след срива на парламентарните избори и не изключват гласове за оставки на местно ниво. Това не би било прецедент, тъй като на няколко места в страната лидери на социалистите вече заявиха, че се оттеглят след тежката изборна загуба.
Публична тайна е, че в областната организация на БСП отдавна има различни лобита, които все още опитват да поддържат външно впечатление, че организацията е единна, но след изборния трус вътрешните напрежения ескалират. Отделно върви противопоставяне между партийната организация в Русе и структури в останалите общини в региона, чиято най-ярка демонстрация бе изкачването на тръгналия от Иваново към политиката Добрин Данев от пето на второ място в листата благодарение на преференциалния вот. Това придвижване може да се окаже билет за парламента, ако слуховете за евентуалния отказ на проф.Христо Белоев от спечеления депутатски мандат се потвърдят.
Областната организация на БСП опитва да излъчва монолитност, но подводните течения в партията очевидно предизвикват мъртво вълнение и създават усещането за затишие пред буря.
Според областния председател Милена Хинкова е рано да се говори за евентуални кадрови промени на местно ниво, а преценката за причините, довели до лошия резултат от парламентарните избори, тепърва предстои. Хинкова изтъкна, че трябва да се направи обстоен анализ на представянето на всяка от осемте общини в областта, да се прецени коя е действала добре и правилно и тогава да се реши какви мерки трябва да се предприемат.
Което означава, че развръзката в БСП предстои, но партията показва инстинкт за самосъхранение, като не предприема прибързани действия.