Стойностно ново европейско кино ще имат възможност да гледат русенци за пети пореден път благодарение на гостуването на филми от международния кинофестивал „София Филм Фест“. Това е наистина един рядък шанс за ценителите на киноизкуството да видят многократно награждавани съвременни филми, които са доста различни от еднотипните блокбастери, излезли изпод една и съща матрица.
Повечето прожекции ще бъдат в Голямата зала на Доходното здание и ще са с безплатен вход. Само двете части на „Нимфоманка“ на Ларс фон Триер ще се прожектират на 20 и 21 октомври от 19 и 21.30 ч в „Синема сити“ в „Мол Русе“, където ще се влиза с билети по 8 и 6 лева.
Петото издание на „София Филм Фест в Русе“ ще бъде открито в 18.30 ч на 16 октомври с новата българска лента „Последните черноморски пирати“. Филмът, получил вече три награди в Краков, Ереван и Виена, ще бъде представен лично от заснелите го оператори Орлин Руевски и Иван Николов. Същия ден от 20.30 ч е прожекцията на най-новата творба на италианския майстор Паоло Сорентино. Филмът „Великата красота“ вече има „Оскар“ и „Златен глобус“.
На 17 октомври в 18.30 ч публиката ще види грузинския филм „Срещи на сляпо“ на Леван Когуашвили - история за любовта и човешката нежност. В 20.30 ч започва индийският филм „Кутия за храна“ на режисьора Ритеш Батра - интригуващ сюжет за една грешка, довела до романтично преживяване на двама самотници. Филмът бе показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.
Третият киноден стартира в 11 ч на 18 октомври, събота, със специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения - „Казабланка“ на Кольо Карамфилов, „Чест“ на Павел Г. Веснаков и „Жената от фара“ на младата режисьорка Ана Китанова. Освен тях зрителите ще видят наградените в Сараево, Истанбул и Клуж „Почивка на морето“, „Да изчезнеш в тъга“ и „Сянка на облак“. Вечерта от 18 ч русенските киномани ще гледат носителя на наградата LUX на Европейския парламент за 2013-а - „Краят на омагьосания кръг“ на режисьора Феликс ван Хрунинген. Пак в събота, но от 20 ч ще бъде прожектиран руският филм с известния актьор Константин Хабенски „Географът си пропи глобуса“, създаден по бестселъра на Алексей Иванов.
На 19 октомври от 11 ч е прожекцията на черно-бялата приказка „Снежанка“ на режисьора Пабло Бергер, в която Снежанка всъщност е Кармен, дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта, осакатен по време на корида. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания.
От 18 ч ще бъде представена копродукцията на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония „Шоково състояние“ - черна комедия за капитализма и променящите се ценности. Финалът на кинопоредицата ще постави „Миграцията на паламуда“ на Людмил Тодоров в неделя от 20 ч. Гости на публиката в Русе ще бъдат младите актьори Никола Стоянов и Владимир Зомбори, които ще представят филма и ще отговарят на въпроси на публиката.