Всички въпросителни около разпределението на депутатските мандати в Русенския избирателен район вчера паднаха. Както „Утро“ още в понеделник съобщи, ГЕРБ ще има трима народни представители, а БСП, ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и „България без цензура“ - по един. Надеждите на БСП да получи втори депутат при националното преразпределение на гласовете по системата „Хеър-Ниймайер“ не се сбъднаха. Такива очаквания имаше и ДПС, но в партията бяха наясно, че те са по-скоро теоретични.
Вчера стана ясно, че русенското парламентарно лоби се увеличава с още един член - това е водачът на листата на „Атака“ в Русе Любомир Владимиров, който бе водач и във Велико Търново и спечели мандат в старата столица.
Официално народни представители от ГЕРБ стават Пламен Нунев и Светлана Ангелова, има колебания за третия представител на партията. Смятаното за несъмнено влизане в парламента на Десислава Атанасова от Монтана, където бе водач на листата и ГЕРБ спечели два мандата, вече не изглежда стопроцентово.
Според неофициална информация третият в листата в Монтана има солидни позиции в партията и е възможно да се реши Атанасова да предпочете мандата си от Русе в негова полза. Четвъртият в Русе Свилен Иванов обаче също е силна фигура, натрупа много опит в местната власт като общински съветник и заместник-кмет и съвсем не е отписан, затова шансовете му да поеме към София никак не са малки.
Самата Десислава Атанасова вчера любезно отказа да отговори на въпроса на „Утро“ Русе или Монтана ще представлява в парламента.
БСП изпраща в Народното събрание проф.Христо Белоев, ДПС - Ферихан Ахмедова, Патриотичният фронт - Искрен Веселинов, Реформаторският блок- Румен Христов  и ББЦ - Георги Недев.
Изборът на новите депутати ще предизвика размествания в Общинския съвет в Русе. Мястото на проф.Белоев ще бъде заето от Орлин Симеонов, а вместо Искрен Веселинов до изборите догодина в местния парламент ще работи дългогодишната общинска съветничка Мария Василева. И Симеонов, и Василева заявиха готовност да заменят колегите си и да изпълнят ангажиментите си, които са поели в изборната си кампания преди три години.