С две почерпки започна вчерашното заседание на постоянната комисия по комунални дейности на Общински съвет в Русе. Общинският съветник от ГЕРБ Тихомир Георгиев празнуваше рожден ден, а Искрен Веселинов от Синята коалиция и ВМРО почерпи за спечеленото депутатско място.
След поздравленията и пожеланията съветниците се захванаха с такситата и предложението срокът на валидност на разрешението за таксиметров превоз на пътници да стане 3 вместо 2 години, както е сега. Очаквано по него нямаше възражения. Дискусия обаче предизвика предложението за запазване на минималните цени на таксиметровите услуги, които сега са 0,79 лв./км през деня и 0,89 лв./км през нощта. 
Иван Иванов от БСП беше на мнение, че няма логика Общината да определя минималните цени на таксиметровите услуги. Анастас Георгиев от РЗС също бе против определянето на минимални цени в условията на пазарна икономика. Пламен Рашев от БСП обаче подкрепи предложението за по-ниски тарифи, а Искрен Веселинов попита защо например цената да не е 0,60 лв./км.
Според председателя на Общинския съвет Васил Пенчев намалянето на тарифите ще предпази бранша от конкуренция отвън. Той получи подкрепа от Михаил Милчев от ГЕРБ, който заяви, че според него това е форма на защита на местните фирми. Идеята е да не позволяваме чужди големи фирми да развиват дейност на наша територия и да предлагат дъмпингови цени, каза той. На противоположното мнение бе съпартиецът му Ервин Чакърян, който заяви, че цените в момента са формирани от конкретния пазар и са нормални.
В крайна сметка общинските съветници стигнаха до консенсус, че никоя таксиметрова фирма няма да вози на минималната цена, но е редно да има тази възможност. Единодушно бе гласувано минималната дневна тарифа да е 0,69 лв./км, а нощната 0,79 лв./км. Очаква се на сесията това предложение да получи подкрепа.
По време на дебатите в комисията стана ясно, че момента на територията на Русе има 105 фирми за таксиметрови услуги, такситата са 699, но продължават да намаляват.