Изцяло новото Mondeo Hybrid е първия хибриден електрически автомобил на Ford, който ще се произвежда в Европа. Колата ще стане достояние на потребителите в четириврата версия на купето и ще се произвежда заедно с останалите бензинови и дизелови варианти на новото поколение на модела във високотехнологичния завод на компанията във Валенсия, Испания.

Като едно от основните предимства на Mondeo Hybrid, от Ford посочват, че водачът не трябва да прави нищо по-различно от това, което изисква притежанието на бензинов или дизелов автомобил. "Колата се пали по същия начин. Презарежда се по същия начин. Управлява се по същия начин", коментира Томас Зенер, ръководител на подразделението Electrification Engineering на Ford Европа. "Единственото, което клиентите може би ще поискат да научат е как да оптимизират горивната икономичност, като променят начина си на управление".

Основен фактор за подобряването на горивната икономичност при Ford Mondeo Hybrid е интерфейсът Smartgauge, който дава възможност на водача да наблюдава, контролира и оптимизира разхода. Основен елемент от системата е функцията Brake Coach, която подканва шофьора да спира по-плавно и по от рано, което се отразява на по-доброто зареждане на литиево-йонната батерия (1.4 kWh), интегрирана зад задните седалки на колата.

Ford Mondeo Hybrid е в състояние да развие до 135 км/ч в чист електрически режим, а в комбиниран (обща мощност от 187 конски сили) със специално разработен двулитров бензинов мотор, се отблагодарява със среден разход на гориво от 4.2 литра на 100 километра и ниво на СО2 емисии от 99 грама на километър.

Изцяло новото Mondeo ще стане част от европейския автомобилен пейзаж по-късно през тази година, като ще бъде налично във версии 1.5- и 2.0-литра EcoBoost, Mondeo Hybrid, и 1.6- и 2.0-литра TDCi със 150 и 180 конски сили. През следващата година, портфолиото на модела ще бъде увеличено с двулитрова TDCi модификация с 210 конски сили, 1.5-литра TDCi, с международно признатият еднолитров EcoBoost и във вариант с четири задвижващи колела.