Изправен съм пред сериозен проблем и не знам как да се преборя, написа в писмо до „Утро“ Пламен Кунчев-Паци. От повече от месец осъденият като организатор на престъпна група за разпространяване на наркотици 43-годишен русенец се намира в затвора в Белене, след като бе докаран от Южна Африка. Паци настоява 10-годишната му задочна присъда да бъде преразгледана, каквото право има по закон. Той обаче изразява съмнения, че това ще се случи, тъй като вече е правил постъпки в тази посока, но няма никаква реакция.
По подобен начин се разви ситуацията с Цветелин Цонев-Изгорелия, който беше един от общо десетимата подсъдими. Той също получи задочна присъда, но след като бе заловен и екстрадиран от Испания, делото срещу него бе възобновено от Върховния касационен съд, за да може да се възползва от законовото си право да се ползва от лична защита пред съда. На същото се надява и Кунчев.
Паци поиска право на отговор след многобройните публикации по негов адрес след връщането му в България с мотива че „всички обвинения са изфабрикувани от полицията и прокуратурата“.
„Собственик съм на фирма и притежател на обществено заведение, до което всеки има достъп. Виенската ми сладкарница до жп гарата посещаваха мои близки познати и непознати. От там ми тръгна и името на организатор на група“, пише Кунчев и посочва, че не може да отговаря за действията на идващите в заведението му хора. По негови думи защитеният свидетел по делото, който е давал показания срещу него, е осъждан многократно за разпространение на хероин и е изпълнил поръчка на полицията и прокуратурата, за да намали поредната си присъда. „Въпросният свидетел не е в тесни отношения с мен и не знам откъде може да застане зад тези негови твърдения. Не съм финансирал никой от моите познати за никаква престъпна дейност и не мога да отговарям за постъпките на хората около мен“, заявява още Кунчев.
След като вече бил в Южна Африка Паци разбрал, че името му е замесено в поръчка на убийството на съдията, който го осъди, и категорично отрича да има някакво отношение към този случай. Освен това Пламен Кунчев заявява, че не е съден в ЮАР, а е задържан там на 28 ноември 2011 година заради фалшиви документи, а впоследствие наказан само с глоба, но заради издирването му от Интерпол 9 месеца лежал в местен затвор, където се борил за оцеляване.
Делото срещу така наречената банда на Паци приключи на първа инстанция през 2010 година. Резултатът бяха 7 ефективни, 2 условни и една оправдателна присъда, които бяха потвърдени и от Върховния касационен съд.