За собствениците на котки едва ли има нещо по-успокояващо от това да слушат мъркането на сгушената в ръцете или скута им писана.
И въпреки че по този начин пухкавите питомки осигуряват комфорт на стопаните си, на самите тях галенето не носи същото удоволствие, дори напротив, може да ги стресира, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли Мейл".

Проучване на "Cat Protection" – водещото дружество за защита на котките във Великобритания, разкрива, че
над половината от стопаните не знаят как да се справят със стресирани писани и погрешно смятат, че решението на проблема е да ги галят.
Авторите на проучването са анкетирали собственици на котки, за да разберат какво знаят те за грижите за тях. Експертите обаче са установили, че много стопани допускат обичта към техните питомци да замъглява преценките им.

"Прекаленото гушкане и галене може да е твърде стресиращо за някои котки. Пространство и покой – от това най-често се нуждаят питомките ни. Те не са малки пухкави човеци и това, което успокоява стопаните им, не е задължително да е приятно и за тях.

Собствениците обичат своите питомци и искат те да са щастливи, но настоящото проучване показва липсата на достатъчно разбиране у тях за това какво стресира котките и как да се справят със ситуацията", казва поведенческият експерт Ники Тревороу.
От "Cat Protection" са установили, че 55% от стопаните не осъзнават, че съвместният живот с друга котка или куче стресира писаните. Над 50% от собствениците не разпознават, че
честото мокрене или цапане в къщата е признак за стрес у котките.

Само една четвърт от стопаните са наясно, че когато котката постоянно се почиства на едно и също място, това е индикация, че нещо я тревожи. Половината от стопаните не осъзнават, че появата на непознати котки в къщата също влияе негативно.
От дружеството са направили проучването за документален филм, който разкрива тайните живот и "език" на котките и ще бъде излъчен на 7 октомври в поредицата "Horizon" на Би Би Си 2.

Експертите предлагат няколко препоръки за успокояване на стресирани котки:
- Опитвайте се да не прекалявате с гушкането и галенето на котка, проявяваща признаци на стрес, за да не влошите състоянието ѝ.
- Винаги осигурявайте на котката достатъчно достъпни места за криене и ѝ позволявайте да остава в убежището си толкова дълго, колкото поиска. Скришните кътчета дават на писаните чувство за сигурност и безопасност. За целта могат да се използват дори най-обикновени кутии.
- Котките се чувстват сигурни, когато могат да наблюдават заобикалящата ги среда от високо. Необходимо е те да имат достъп до високи места, като например върху гардероб или висок рафт.

- Уверете се, че има достатъчно храна, вода и места за задоволяване на физиологичните нужди за всяка котка в къщата. Идеалният брой тоалетни е по една за всяка котка плюс една допълнителна.