„Не питайте много, понеже ще плача. От радост, разбира се. Много съм трогнат, нямам думи да изкажа колко съм благодарен на моите съграждани тук, че дойдоха масово да ме видят и да открием този голям, хубав културен дом“. Това сподели развълнувано канадският милиардер Игнат Канев при откриването на новия „Канев център“ в родното му село Горно Абланово.
На 88-ия си рожден ден Канев бе заобиколен от много съселяни и приятели, а заедно с него бяха и най-близките му хора - съпругата му Диди, дъщерите му Кристина-Мария и Анна-Мария и първородната му внучка, петмесечната Игнатия-Анна, която бе облечена специално за случая в народна носия.
Откриването на центъра, който е построен на мястото на старото читалище, бе истински празник и за селото, и за самия Игнат Канев. Той призна, че в студените канадски нощи, когато е имал трудности в началото на живота си там, го е топлела единствено мисълта за родното Горно Абланово. Той е отгледал и дъщерите си със спомените си, а част от този разказ може да бъде намерена в биографичната книга „Пътят на Игнат Канев“. Изданието съвместно с писател от Канада се подготвя от двете дъщери на строителния магнат и би трябвало да е готово до края на следващата година. Специално за рождения ден на баща си обаче Анна-Мария и Кристина-Мария бяха подготвили с помощта на Русенския университет 300 бройки от първата глава на книгата, преведена на български, която раздадоха като подарък на присъстващите.
Игнат Канев получи много поздравления и подаръци за празника си, стана почетен член на читалището, бе удостоен с плакета на община Борово, а богатата фолклорна програма сгря душата му, докато дъщерите му играеха българско хоро. И двете говорят много добре български, а голямата гордост на Канев е, че в българската църква в Торонто в момента 60 деца учат български.
Преди да пререже лентата на новия културен център, Игнат Канев и семейството му засадиха символично фиданки от канадски клен пред сградата - за да напомнят за връзките между Горно Абланово и Канада. Самият център бе осветен от русенски свещеници, като в него ще има библиотека, зала за културни инициативи и дори ще се ползва за сватбени ритуали и кръщенета.
На 88-ия си рожден ден Игнат Канев си пожела само две неща - здраве и още внуци, които да радват семейството му.