Емблематични театрални постановки от София, Варна, Габрово и Разград ще гостуват на русенска сцена, съобщи директорът на драматичен театър „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. Предвиждаме за всеки месец по нещо ново и специално за нашите зрители, каза той. Есенният театрален салон започва на 20 октомври с гостуване на габровския театър. Габровци ще покажат режисираната от Петринел Гочев постановка на „Ромео и Жулиета“, която тази година спечели „Аскеер“ за най-добър спектакъл. На 21 октомври в Русе гостува Народният театър „Иван Вазов“ с две представления на „Две“ - от 16 и от 19 часа. Камерната пиеса на Таня Шахова е своеобразен диалог между двете гранд дами на българската поезия - Елисавета Багряна и Дора Габе. Техните роли изпълняват Бойка Велкова и Мария Каварджикова.
Награденият с „Икар“ за тази година спектакъл на Теди Москов „Професия лъжец“ е другият интригуващ гастрол. В пиесата за възрастни, поставена във Варненския куклен театър, именитият режисьор забърква интересен коктейл с препратки към „Джелсомино в страната на лъжците“ на Джани Родари, към балканските нрави и българските реалии. Русенци ще го видят на 22 октомври на Голямата сцена в Доходното здание.
Ден по-късно, на 23 октомври, зрителите ще се докоснат до други изтъкнати театрални дейци - Иван Радоев и Елена Петрова изпълняват централните роли в спектакъла „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ в постановка на Бойко Илиев. Есенният театрален салон ще завърши с русенското представление „Без зестра“ на 24-и. Именно с този спектакъл са свързани и нашите предложения за наградата „Икар“, каза директорът Орлин Дяков. Русенските номинации са за дебютите на актьора Александър Узунов и режисьорката Маргарита Мачева, за поддържаща роля - Венцислав Петков, и в раздела „Музика“ за Пламен Мирчев-Мирона. В началото на декември „Без зестра“ ще бъде показан и на сцената на Театъра на българската армия в София, увери Дяков.
Русенският театър е разработил българо-румънски проект, с който кандидатства за финансиране по програма „Старт“ на Дунавската стратегия. Проектът е в партньорство с театрите в Русе, Гюргево и Виена. Докато в трите града очакват дали идеята им ще получи одобрение, виенският театър „Пигмалион“ ще гостува със свой спектакъл на русенска сцена. На 10 октомври австрийците ще представят в камерна зала „Слави Шкаров“ постановката „Долу оръжията“ по пиесата на носителката на Нобелова награда за мир Берта фон Зутнер.
Можем да се похвалим с финансова стабилност и сме спокойни поне до края на годината, каза Орлин Дяков. Той повдигна завесата пред плановете на театъра. От ноември обичаният комик Николай Урумов започва да работи в Русе като режисьор върху постановката на „Ревизор“ на Гогол, като за главната роля се очаква друг любимец на публиката - Деян Донков. Към края на следващия месец трябва да бъде готова друга премиера по разказите на Йордан Йовков „Вечери в Антимовския хан“, съобщи Дяков, който е и режисьор на спектакъла. Петър Денчев, който преди 2 години постави „Медея“, ще работи по ново заглавие, водят се разговори и с именитата режисьорка Бина Харалампиева да направи постановка в русенския театър.