Засилени проверки на автобуси и камиони започват Икономическа и Криминална полиция като част от международна операция по линия на TISPOL, която ще продължи до неделя. Служителите на областната дирекция на МВР ще душат за нелегални имигранти и трафик на хора, пренасяне на наркотици и притежание на огнестрелни оръжия. Сред целите са превенция са още транспортирането на крадени стоки и обявени за издирване бандити за различни престъпления.
Проверките се осъществяват по метода на широкообхватен контрол от полицаи и служители на ДАИ. Ще се проверява още и за наличие на „Гражданска отговорност“
Междувременно стана ясно, че най-голямата група нелегални чужденци, опитала да мине нелегално с турски камион през Дунав мост, се качила в каросерията в Харманли. Това станало ясно при задържане на турския помагач в канала за превоз на чужденците.
40-годишният турчин тръгнал с камиона от южната ни съседка. Уговорката с 45-годишния шофьор била да вземат 54 имигранти от Харманли и да ги откарат в Германия срещу 5000 евро на човек. На 3 октомври бегълците бяха открити да седят по огромна машина за текстил в каросерията на камиона. В неделя 46 сирийци се признаха за виновни пред съда и след получаване на условни присъди веднага бяха откарани с автобус до Елхово. Лагерът там обаче се оказа препълнен и граничните служители от Русе останаха да пазят бегълците до настаняването им. Двамата каналджии пък вече са конвоирани до затвора в София, където ще лежат 2 години. Заради неизяснената им самоличност други 8 от нелегалните пътници, които твърдят, че са иракчани, изчакват изправянето им на съд в ареста.