Присъда от 15 години затвор и глоба в размер на 200 000 лева чу вчера 44-годишният турски шофьор Осман Сойдемир. Заради направените пълни самопризнания делото се гледа по съкратената процедура, а това осигури на контрабандиста намаление на наказанието. Затова той ще лежи 10 години в затвора. Присъдата на петчленния състав на Окръжния съд може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Сойдемир бе хванат на 17 март тази година по време на опит да прекара през Дунав мост 15.3 килограма супер чист хероин на стойност 1 067 370 лева. С това шофьорът си осигури две обвинения - че е прекосил ГКПП „Капитан Андреево“ и пробвал да мине и през Дунав мост с дрогата, както и че е пренасял хероина през територията на България. Наркотикът бе открит в хладилника между храната на шофьора, в куфара му, както и във фабрични кухини в кабината на камиона, който шофирал.
Контрабандистът обясни, че е бил принуден да извърши престъплението, тъй като е получил заплахи от тарторите в схемата за живота и здравето на семейството си.
„Направих го, за да спася децата си, затова моля за снизхождение“, проплака пред съда Сойдемир.
Прокуратурата подчерта, че това не е първият сблъсък на турския шофьор с трафик на дрога. Той е бил съпричастен към преноса на огромното количество от 304 килограма кокаин през 2007 година. Тогава Сойдемир е бил втори шофьор и се отървал от наказание. Въпреки чистото съдебно минало, държавното обвинение поиска той да бъде наказан с около 17 години затвор, който да бъде редуциран заради самопризнанията, и глобен с 250 000 лева.
Защитата на контрабандиста помоли на Сойдемир да не му бъде налагана глоба, а присъдата му да бъде минималната, предвидена в закона - 10 години след намалението заради признатата вина, колкото и получи контрабандистът.
Освен затвор и глоба, шофьорът ще трябва да се раздели с шестте си мобилни телефона, камиона „Волво“ и куфара, с които е пренасял хероина. Те ще бъдат конфискувани в полза на държавата, заедно с наркотика за над един милион лева.