Жана Бергендорф е на 27 години, родом от гр. София. Тя е музикант по душа. Специфичният й глас и характерен стил бяха малка част от нещата, които впечатлиха журито и зрителите на музикалното риалити "Х фактор".
Занимава се с музика от 6-годишна. Участвала е в "X Factor" в Дания и в продължение на 6 години е била певица в Южна Корея. Именно там се запознава със съпруга си, от когото има 3-годишен син.
В началото на шоуто тя каза, че се надява "Х фактор" да й донесе само положителни емоции и този път да стигне до финала.
Мечтата й не просто се осъществи, но освен, че беше част от последния концерт, тя спечели шоуто.
С уникалния си талант, ексцентрична визия и голяма любов към музиката Жана плени сърцата на зрителите и извоюва победата.
Преди финала тя разказа, че се събужда с мисълта за музика, в свободното си време обича да реже дрехи и прави прически, а най-скъпото нещо, което притежава, е себе си и сина си.


- Какво е чувството да си победител в "Х фактор"?
- Чувството да си победител в "Х фактор" е уникално – това е чувството, когато постигнеш целта си. Да спечелиш нещо, за което се бориш, а в моя случай "Х фактор" – да заемеш първото място. То е огромно, уникално, супер емоционално и супер вдъхновяващо и стимулиращо, за да продължа напред.

- Как отпразнува победата в петък срещу събота?
- Уникално. Беше много добре, беше ми много весело, още дори не съм лягала, но адреналинът ми дава енергия...
Каква беше преди "Х фактор". Опиши се с няколко думи.
Обикновена, защото нямах тази сцена.

- В какво се превърна – подобри ли мисленето си, как се промени изобщо?
- Определено ми промени мисленето, дисциплинирана съм доста повече от това, което бях. Кара ме да мисля, че мога да работя все повече и повече и да успявам да покорявам все повече нови цели, които съм си поставила.

- Кой беше най-трудният момент по време на състезанието?
- Финалът. Финалът и първият кастинг – той беше най-страшен, а също така, когато се изправих за първи път пред журито.

- Създаде ли приятелства с останалите участници, с кои по-точно?
- Да. Създадох си с Иван много добро приятелство. И с другите, но с Иван сме най-близки.

- А имаше ли задкулисни интриги? Усети ли подобен тип напрежение?
- Абсолютно не!

- От началото на шоуто до края всички станахте доста популярни. Усещаш ли славата вече? Спират ли те по улиците, искат ли ти автографи?
- Усещам славата нон стоп. Дори бих казала, че не мога да изляза навън, без да ми се случи да дам автограф или някой дори да слезе от колата си на светофар, или да ме гонят на някоя бензиностанция. Даже е страховито. Сега разбирам какво искаше да каже нашият режисьор, когато ни предупреди, че е страшно една тълпа от хора да бяга към вас. Сега го разбирам, но ми харесва (Смее се).

- Промениха ли близките ти отношението си към теб?
- Не. Просто са по-горди с новото завоевание.

- Идва Нова година! Какво ще си пожелаеш да ти се случи през 2014-а?
- Пожелавам си много работа, много здраве, много любов и късмет. Много фенове и приятели. И музика – тя е неизбежна част от мен.

- В какъв музикален стил искаш да се развиваш?
- Това, което ще бъде ново в България и което ще е красиво, добре приемливо от младите. Искам да покажа на младите хора, че има и друга музика, която могат да слушат. Смятам, че в България трябва да се наблегне на поп музиката.

- С кого мечтаеш да направиш дует?
- С Риана.

- А какво ще пожелаеш на почитателите и читателите за Коледа и Новата година?
- Бих им пожелала весело изкарване на празниците. Приятно посрещане на Новата година с много здраве, щастие, с много обич от близки и познати. Да вярват в себе си и да не губят никога надежда, защото мечтите се сбъдват.