Пролетта и лятото са най-натоварените сезони за сделки с недвижими имоти в Русе. Изборът пада върху този период, понеже топлите месеци са най-удобни за преместване и ремонти. Покупката на дом през зимата обаче има доста предимства. Тогава настъпва времето на купувачите. През студените месеци за всеки продавач е трудно, тъй като купувачите оредяват. С цената на това, че ще се преместите по време на празниците или в не дотам добри метеорологични условия, може да си докарате значителна отстъпка. Така това може да се окаже перфектният момент да се установите на своето ново място, съветват от агенция „Сиана“.
Лятото и пролетта са най-активните сезони що се отнася до покупка и продажба на недвижими имоти - без значение от региона и условията. Това значи, че хем има по-малко свободни жилища за покупка, хем за тях се борят много повече хора. Дори през зимата броят на продавачите, които пускат в продажба недвижим имот, да спадне, съотношението купувачи/продавачи рязко пада. Зимата е и най-вероятният период някой от продавачите да закъса рязко финансово и поради спешната нужда от пари да се съгласи на възможно най-голямата отстъпка.
Другото предимство е, че определено нещата през зимата стават по-бързо. Цялата процедура от търсенето на подходящ имот, огледа и преместването може да се мине само за няколко дни. Обикновено не се налага да се чака за оглед поради огромен интерес и от други хора. Просто набелязвате няколко имота, отивате, гледате и решавате на спокойствие дали някой от тях ви устройва.
Използвайте липсата на конкуренти-купувачи във ваша полза. Може да си позволите по-освободени преговори за цената или пък да направите някоя бонус уговорка за обзавеждането. Всичко зависи от конкретния случай. Просто трябва да знаете, че продавачите са склонни да отстъпват и че можете да си позволите малко повече време за размисъл. Все пак няма друг купувач, който да ви диша във врата със своята оферта. През лятото и пролетта може да се наложи да решавате за покупката си в рамките на часове или дори на момента.
Следващо предимство - получавате реална възможност да видите имота в полеви условия. Огледът на един дом през зимата, когато има много сняг и е студено, позволява да добиете пълна представа за това какъв ще е животът вътре. Усещате ли някаква неестествена хладина, има ли функционираща система за отопление, а топлоизолация, каква е процедурата със загряването на водата? През зимата можете да се уверите и за качеството на прозорците. Освен това кой е по-перфектният момент за тест на водопроводната система, покрива, наличие на влага, течове и всичко останало. Посещавайки една къща през зимата, вие ще можете да разберете нейното реално състояние.
Друго предимство на покупката на дом през зимата, когато сделките с недвижими имоти са извън сезон, е това, че агенциите за имоти и брокерите ще могат да ви обърнат специално внимание. Ще имаме възможност за повече огледи, без да трябва да решавате веднага, дали ще купувате или не. Продавачите ще са свободни за повече въпроси и ще асистират малко по-усърдно.
Инвеститорите, които искат да заложат на сигурно и след няколко месеца да изкарат някой друг процент, трябва да оглеждат точно през зимата, съветват от Агенция „Сиана“. Ако цените са малко по-ниски, може да уредите и обзавеждане за новата си придобивка. Ако състоянието на един имот е перфектно през зимата, то няма да има нужда да се инвестират пари в ремонт и реновации. Липсата на много клиенти ще ви позволи да свалите от цената. Домът ще е готов за моментално отдаване под наем, а освен това само след няколко месеца, напролет или през лятото, ще може да се продаде вероятно с печалба, която не е за изпускане.