Общо 11 проекта, в които инвеститори са местни институции и частни фирми, са постъпили до момента в „Регионален фонд за градско развитие“ (РГФР), като до този момент в реализация е единствено новият завод на „Витте Аутомотив“, който бе открит преди няколко дни, съобщиха от фонда. Стойността на проекта е 15 564 000 евро.
На етап преговори са проект за завършване на спортната зала, проект за реконструкция на три класически сгради на собственика на „Еконт Експрес“инвеститора Николай Събев, проект за реконструкция на Военния клуб и Летния театър на Министерството на отбраната, проект за градска железница на консорциум от частни фирми, проект за рехабилитация на сградата на Първото българско застрахователно дружество „България“ и др.
РГФР продължава да приема проекти на частни компании от Русе за ниско лихвено финансиране на строеж на бизнес центрове, спортни, културни и развлекателни обекти, училища и детски градини, болници и стоматологични клиники. Това е една от малкото възможности за финансиране с европейски средства за българските компании на този етап, предвид завършващия първи програмен период по европейските фондове и отлагането на новите програми, което се очаква да продължи до 2015 г., съобщават от фонда.
Организацията работи със средства на инициативата „Джесика“ от 2012 г., като предоставя кредити за частни компании, общини и публично-частни партньорства в 6 града в страната: Русе, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора.
Кредитите са дългосрочни, за период до 23 години, като лихвите са по-ниски от пазарните нива. Заемите покриват до 80% от общата стойност на проектите.  Минималната стойност на инвестиционните проекти, които се разглеждат, е 500 000 лв. Целта на подкрепата на проектите е да се стимулира подобряването на живота в тези шест големи града.
Фирмите могат да кандидатстват за финансиране на разходи за строителни работи, оборудване и всякакви други допълнителни като финансови, правни и застрахователни услуги.
Български производители могат да получат финансиране за изграждане на производствени и логистични сгради чрез възстановяване на изоставени такива в индустриалните зони на градовете. Ново строителство в централните части на градовете се подкрепя при изграждане на кина и други обекти за културни дейности, спортни обекти като плувни басейни, спортни центрове, развлекателни центрове и др. Може да се финансира строежът им също в социални зони или т.нар. зони на въздействие на градовете, дефинирани в интегрираните планове за градско развитие. РГФР финансира също частни болници и стоматологични клиники в 6-те големи града с кредитиране на строително-ремонтни разходи, оборудване и др.