Съдебно заседание с рекордна група обвиняеми започна и приключи вчера със споразумение. Общо 48 души от заловените в петък 53-ма сирийци, иракчани и турци се признаха за виновни, че са опитали да прекосят Дунав мост незаконно и се договориха с прокуратурата за наказанията си. Така само два дена след залавянето им, благодарение на усилена работа, бежанците чуха присъдите си.
46-те сирийци, между които има 7 непълнолетни, включително и момче под 16 години, се съгласиха на наказание от 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Те ще трябва да платят и по 300 лева глоба. Непълнолетните ще бъдат и обществено порицани.
Останалите двама осъдени са каналджиите, които са шофирали камиона с нелегални имигранти. Двамата турски граждани бяха наказани с 2 години затвор, който ще излежат в София. Те ще трябва да платят и по 1000 лева глоба. Наказанията са окончателни и не могат да се обжалват.
Впечатление направи, че нелегалните имигранти са предимно младежи. Това се обяснява с факта, че най-често сирийските семейства заделят пари, за да осигурят бъдеще в Западна Европа предимно на децата си и младите роднини. Няма официални данни по колко хиляди евро на човек са получили каналджиите, за да ги прекарат през границата. Има обаче информация, че тарифите нарастват все повече и при някои от случаите достигат дори до 10 000 евро.
Другите петима души, които бяха задържани в петък, остават в ареста, тъй като все още не са с установена самоличност. Самите те се представят за иракски граждани, като най-вероятно са кюрди.
Изключително тежка е била не само работата по скоростното изправяне пред съда на 48-те задържани, но и организацията около довеждането в съда на огромната група бежанци, както и самото провеждане на съдебното заседание. Те бяха охранявани от десетина полицаи и извозвани с два микробуса на два курса заради липсата на достатъчно превозни средства и ресурс. 
Както „Утро“ писа, залавянето на многобройната група бежанци за пореден път изправи ареста в безизходица заради недостатъчния брой места за настаняване на задържаните. По тази причина окръжният прокурор Георги Георгиев съобщи, че възнамерява да се обърне към местната власт с предложението за разкриване на временен бежански лагер в Русе. Идеята е там да бъдат настанявани част от хванатите нелегални имигранти, особено в случаите, когато в рамките на дни се залавят големи групи, за които няма физическо място в ареста.