След рекордната апатия на изборите за европейски парламент през май вчера бе атакуван още един антирекорд - за най-ниска активност на вот за националния парламент от 1990 година насам. Русе не направи изключение и по първоначални данни на Районната избирателна комисия след приключването на изборния ден активността в областта по данни на председателя на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева бе 43-44 процента.
Най-голямо желание да определят бъдещите депутати показаха гражданите в Иваново, плътно след тях се наредиха Ценово и Борово.
2167 застъпници и 1160 представители на различните партии и коалиции наблюдаваха изборния процес.
Проверки на РИК са установили възможност за злоупотреби в две секции в Европейското училище в Русе. Там членовете на секционната комисия са си позволили да преснимат празен протокол, който след това са подпечатали и заверили. Обяснението им за това явно нарушение на закона е, че са искали да спестят време. Това е един от най-сериозните сигнали за погазване на изборното законодателство. В унисон с вялото гласуване бяха и жалбите, които на други избори се лееха на талази, а вчера бяха едва 11 плюс няколко устни сигнала.
Една от жалбите беше за наличие на агитационни материали в три изборни секции, които след указание от РИК бяха отстранени. Две други жалби също засягаха агитация по време на изборния ден. В град Глоджево някои от гласуващите влизали в секциите с изписан на ръцете номер на определена партия. В Мартен пък бил засечен автомобил, облепен с номер на политическа партия.
В някои изборни секции застъпници и наблюдатели са били с баджове, написани на ръка. Това също е нарушение на закона, тъй като баджовете се изработват по образец.
В РИК е постъпил и куриозен сигнал, че жена е „гласувала“ преференциално върху листа с имената на всички кандидати, който се намира в тъмната стаича в една от изборните секции.
Като цяло наблюдавахме масова незаинтересованост от упражняването на основното гражданско право - да се определи кой ще управлява страната. Така ниската активност показа огромното обезверяване сред обществото, но и отново повиши тежестта на гласовете, получени по нерегламентиран начин.