Шест партии вкарват депутати от Русе в осемпартийното 43 Народно събрание. ГЕРБ ще има трима народни представители - депутатите в трети последователен парламент Пламен Нунев и Светлана Ангелова плюс зам.-кмета на Русе Свилен Иванов. Той е четвърти в листата, но ще заеме мястото на третата Десислава Атанасова, която е водач на листата в Монтана. БСП изпраща в парламента ректора на РУ проф.Христо Белоев, а ДПС - досегашната депутатка Ферихан Ахмедова. Парламентарните банки очакват още зам.-председателя на СДС Румен Христов, лидера на ВМРО в Русе Искрен Веселинов и директора на „Топлофикация“ Георги Недев. Данните са на Агенцията за прогнози и анализи на безспорния изборен експерт проф. Михаил Константинов. Възможно е в имената да настъпи промяна заради преференциално гласуване, резултатите от което ще станат известни днес.
В страната ГЕРБ е първа политическа сила с 33,5%. В първата тройка попадат още БСП с 15,1% и ДПС с 14,5%. Останалите парламентарни партии са Реформаторският блок с 8,4%, Патриотичният фронт с 7,2%, ББЦ с 5,6%, „Атака“ с 4,7% и АБВ с 4,2%. Данните са на „Галъп“ на базата на 100% от паралелното преброяване.
Отличителна черти на вота в Русе станаха масово сгрешените протоколи на секционните комисии, като заради това два часа след края на изборния ден Районната избирателна комисия бе успяла да обработи едва 7 протокола от всички 329 секции. Заради забавената обработка официалните изборни резултати в Русе ще станат ясни най-рано днес по обед.