IVS IMAGINVM - „Право на изображение“ е названието на изложбата на русенския художник Иван Иванов-Йоаний, която е подредена в двете фоайета на операта. В 34 маслени творби известният с неконвенционалния си подход към изкуството русенец показва именити русенски, български и чуждестранни музиканти и изпълнители. В работите, които носят отпечатъка на характерния за художника стил, зрителят ще открие прочути русенски оперни солисти като Пенка Маринова и Николай Здравков в „Мадам Бътерфлай“, Венцислав Анастасов в „Риголето“, Пламен Бейков във „Вълшебната флейта“, Мария Венциславова и Анастас Анастасов в „Макбет“, солистите на балета Надя Руменин и Стоян Георгиев в „Дон Жуан“. Впечатляват портретите на създателя на Русенска опера проф.Саша Попов, Константин Илиев, виолиста Юрий Башмет, композитора Дмитрий Шостакович, диригента и директор на операта Найден Тодоров.
Идеята за проекта възникна преди десетина години, когато рисувах портрет на тогавашния русенски владика, а днес патриарх Неофит, разказа Йоаний. За да бъде изненада портретът, той избрал за модел солиста на операта Венцислав Анастасов. Тогава членовете на русенското дружество „Лира“ предложили художникът да нарисува портрети на видни оперни артисти и музиканти, свързани с Русе.
Така се родили 34-те живописни работи на Йоаний, които сега са изложени в операта. За следващото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“ подготвям нова изненада, увери художникът.