Разработен в Русе робот за спасителни действия на бившата Гражданска защита бе пуснат вчера в кратера, който остана след взривените два цеха в завода за утилизация на боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом, отнели живота на 15 работници.
Роботът е създаден по европейска поръчка още през 2008 година от лаборатория „Автоматизация и роботизация“ в Русенския университет и тогавашното звено Гражданска защита за обезвреждане на взривове и провеждане на спасителни операции RESCUER, каза вчера за „Утро“ директорът на пожарната Димитър Павлов. Машината тежи 250 кг, придвижва се с гумени вериги и може да изкачва осеметажни здания, да преминава препятствия в полуразрушени сгради, да открива затрупани хора по дъха, а чрез сензорите си да дефинира радиационна, опасна биологична или химическа среда.
Роботът се управлява дистанционно от двама оператори. Единият командва самата машина, а другият контролира двете огромни ръце да вземат отломки от разрушените сгради.
Пет години след изработването му роботът е бил на склад в Гражданска защита. От миналата година той е върнат на Русенския университет по настояване на тогавашния областен управител Стефко Бурджиев.